Читај ми!

Сорош: Кина спасава евро

Кинези имају велики интерес за алтернативу долару, па ће подржати све напоре Европе да спасу евро, оценио финансијски инвеститор Џорџ Сорош у интервјуу немачком "Шпиглу", додајући да Немачка мора одлучније да се ухвати у коштац са кризом еврозоне.

Светски познат финансијски инвеститор Џорџ Сорош истакао је, у интервјуу немачком недељнику Шпигл, да је уверен да ће Кинези спасити евро.

"Сигурно се нећу кладити против евра, јер Кинези имају велики интерес за алтернативу долару, тако да ће подржати све напоре Европљана да спасу евро", рекао је Сорош, напомињући да спекуланти додатно отежавају кризу.

На питање новинара Шпигла да ли је азијски гигант главни "кривац" јачине евра у односу на долар, Сорош је одговорио потврдно, објашњавајући то чињеницом да "постоји мистериозни купац који наставља да подржава и одржава евро, а то није он".

Кина је, према његовим речима, највише профитирала од глобализације тако да има јак интерес да одржи постојећи глобални систем.

Сорош је рекао да Немачка мора, као најјача земља заједнице, да диктира то решење и да се само тако могу избећи нове банкарске кризе и светска економска депресија.

Међутим, иако Кина јесте велики економски партнер ЕУ, Сорош сматра да ће се о судбини евра одлучивати у Берлину.

"Немачка је та која има најбољи кредитни рејтинг и хронични вишак којим може да кредитира чланице у проблему. У кризи кредитор вуче конце. Наравно, то није позиција коју је Немачка или канцеларка Меркел желе, али је чињеница да су само Немци у позицији да диктирају Европи решење за кризу", истакао је Сорош.  

Објашњавајући да Берлин нема избора него да преузме вођство, Сорош напомиње да би пропаст евра проузроковао банкарску кризу која не би само гурнула Немачку и Европу, већ целу светску економију у депресију, сличну оној из тридесетих година прошлог века.

Сорош решење види у евро-обвезницама, односно да се омогући чланицама еврозоне да рефинансирају већи део својих дугова под разумним условима.

Оно у чему је проблем, према његовим речима, јесте чињеница да свака чланица еврозоне посебно контролише своју фискалну политику и "морате да се уздате у обећања сваке од тих чланица да ће се придржавати договорених услова, што често није случај".

Сорош упозорава да Немачка мора брзо да реагује пошто се тржишта и улагачи плаше несигурности, напомињући да "што више времена прође, већу ће цену Немачка морати да плати".

Осврћући се на најјачу економију света Сорош сматра да ће морати да прође још доста времена пре него што Америка стане на ноге.

"Реалност је таква да смо 25 година нагомилавали проблеме. Биће потребно доста времена да се ситуација поправи и сви негативни ефекти гомилања дугова и кредита изгладе", закључио је Сорош.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво