Читај ми!

Јапанска привреда стаје на ноге

Економија Јапана уз појачане инвестиције у јавне пројекте за реконструкцију, полако стаје на ноге, поручује Министарство економије. Опоравак привреде једино може угрозити нова криза на берзама, што ће захтевати строжу контролу над курсом јена.

На Далеком истоку, јапански бруто домаћи производ већ трећи месец заредом пада. Ипак, пад је мањи него што се очекивало.

После земљотреса и цунамија, Јапану су остали нуклеарна катастрофа, уништена постројења и инфраструктура, отежано снабдевање, несташица струје.

Иако у последња три месеца бележи негативан привредни раст, мањи је него што су аналитичари предвиђали.

"Уз појачане инвестиције у јавне пројекте за реконструкцију, верујемо да економија полако стаје на ноге. Како се ланци снабдевања постепено опорављају, и знајући да ће бити све више пројеката обнове, очекујемо да крајем године забележимо релативно висок раст", каже Каору Јосано, министар економије Јапана.

Би-Би-Си оцењује да се Јапан изузетно снажно опоравља, и да процене о позитивним показатељима после септембра нису нереалне.

Једини могућ проблем јесте нова криза на берзама, што ће захтевати строжу контролу јапанске централне банке над курсом домаћег јена.

Остале азијске берзе бележе успон после релативног смиривања на Волстриту, али акционари оцењују да и даље влада несигурност, после бурне седмице у којој је Америци снижен кредитни рејтинг, што је довело до великих потреса на светским берзама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво