Читај ми!

Незапосленост највећи проблем

Саветник премијера Јуриј Бајец демантује да је стандард становништва у последњих годину дана опао за 60 одсто. Највећи проблем Србије је велика незапосленост, али Влада ради на повећању броја запослених, каже Бајец.

Економиста и саветник премијера Србије Јуриј Бајец оценио је да је највећи проблем у Србији велика незапосленост, али да Влада Србије низом подстицајних мера ради на повећању броја запослених.

Економски саветник премијера је, међутим, демантовао писања појединих медија да је стандард становништва у последњих годину дана опао за 60 одсто.

"Потпуно је нејасно на основу каквих података се такве оцене износе. Чињеница је да су потрошачке цене за последњих годину дана порасле за 12,6 одсто, али је и просечна плата порасла у истом периоду номинално за око 15 одсто, односно више два одсто реално", рекао је Бајец.

"Примера ради, нето плата у јуну прошле године износила је 34.180 динара или по тадашњем курсу око 330 евра, док је сада плата 39.322 динара, односно око 395 евра. Уз све то, у овој години одмрзнуте су плате у јавном сектору и пензије које прате раст цена. Не треба заборавити да је реч о око два милиона наших грађана", нагласио је Бајец.

Бајец је рекао да није спорно да велики број грађана живи тешко, поготово што су цене хране у првој половини ове године значајно порасле.

"У таквим околностима Влада је више пута интервенисала и стабилизовала снабдевеност тржишта и спречила да дође до већег раста цена основних животних намирница. Сматрам да је ипак највећи проблем велика незапосленост и зато је Влада и на том подручју донела више подстицајних мера како би се запосленост повећала и оживела економска активност", рекао је Бајец.

Бајец очекује да ће ове године доћи до значајнијег раста бруто домаћег производа у односу на прошлу годину и да ће тај раст износити преко три одсто.

Саветник премијера је оценио и да је разумљива бојазан грађана од избијања нове кризе, али је истакао да Влада пажљиво прати сва збивања у међународној економији истовремено се држећи договорене макроекономске политике усаглашене са Међународним монетарним фондом и нагласио да Влада неће дозволити да се договорени циљеви не спроведу.

"Влада ће по потреби додатним мерама интервенисати како се ефекти који долазе споља не би сувише одразили како на економску активност тако и на живот наших грађана", зајључио је Бајец.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво