Читај ми!

Италијани поново стежу каиш

Због нових мера штедње, сваки Италијан до 2014. године биће сиромашнији за 2.000 евра. Додатно ће бити опорезовани привредници и богати Италијани који зарађују више од 90.000 евра годишње. Из Владе поручују да Италија нема избора.

Италијанска влада одобрила је нови програм штедње, вредан 45,5 милијарди евра, како би се буџетска равнотежа, уместо 2014. године, постигла годину дана раније. Требало би да се уштеди комбинацијом смањења трошкова локалних власти и увођења солидарног пореза на високе зараде. План штедње парламент треба да усвоји у року од 60 дана.

Ново и убрзано стезање каиша у Италији значи да ће до 2014. године, сваки становник Апенинског полуострва бити ускраћен за 2.000 евра, у новцу или услугама. Заједно са пакетом штедње усвојеним у јулу, нове мере значе 115,5 милијарди евра нових намета или уштеда.

"Срце нас боли, јер је ова Влада мислила да никада неће морати да завуче руку у џеп Италијана. Али, ситуација у свету се променила", каже премијер Силвио Берлускони. 

Додатно ће бити опорезовани привредници и богати Италијани који зарађују више од 90.000 евра годишње. Локалним властима ускраћује се 15 милијарди евра и они најављују побуну. Из Владе поручују: Италија нема избора!

Нећемо смањити фондове за здравство, образовање, културу, истраживања, донације. Додатно ће штедети регионалне, покрајинске и градске власти", каже Ђулио Тремонти, министар финансија.

Бројне су критике да се са мерама касни бар годину дана, јер би тада терет штедње био подељен на дужи период.

"Јавна штедња увек иде преко леђа грађана који већ једва спајају крај с крајем", каже становница Рима.

"Како да породица живи месец дана са 1.000 евра. Млади се не венчавају, јер не знају како да им деца буду сита", рекла је друга жена. 

У паници од банкрота, трећа економија еврозоне штедњом и структурним реформама покушава да покрене привредни раст са мртве тачке.

Друштвени бруто производ није повећан, а државни дуг премашио га је за петину  и износи готово 2.000 милијарди евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво