Читај ми!

Други талас кризе погађа извоз

Нереално је очекивати да ће други талас светске кризе заобићи Србију, а највише би могао да буде погођен извоз, оценила саветница председника ПКС-а Радмила Миливојевић. Пад тражње у Италији, Немачкој и земљама ЦЕФТА негативан за Србију.

Саветница председника Привредне коморе Србије Радмила Миливојевић изјавила да не треба очекивати да ће други талас светске кризе заобићи Србију, а највише би могао да буде погођен извоз.

"Ако падне тражња на нашим традиционалним тржиштима, као што су Италија, Немачка и земље ЦЕФТА региона, то би негативно утицало на наше извозне приходе", изјавила је Миливојевићева за Танјуг.

Упозоравајући да се криза у свету може одразити и кроз пад инвестиција у Србији, које су неопходне за унапређење привредног развоја, Радмила Миливојевић објаснила је да "инвеститори постају врло опрезни и неће да улећу у било какве инвестиционе подухвате".

Према њеном мишљењу, унапређење конкурентности домаће привреде, али и решавање других системских проблема је неопходно да би се смањио негативан утицај другог таласа светске кризе на српску економију.

"У оној мери у којој сте конкурентна привреда самим тим сте и здрави и као таква привреда лако можете да прегурате све шокове, мање или више чврсто на ногама. Ако тога нема, онда и најмања криза може да вас пољуља", истакла је Миливојевићева.

Радмила Миливојевић сматра да је неопходно решење проблема неликвидности, развијање новог модела привредног раста који би се заснивао на развоју реалног сектора, а не услуга, нове аграрне политике и прилагођавању јавне потрошње реалним могућностима.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара