Читај ми!

Берзе између минуса и плуса

Финансијска тржишта у Европи јутрос бележе пад, након синоћњег пораста. Инвеститори у Њујорку су одахнули, најважнији индекси акција били су у порасту. У Азији су берзе завршиле пословање у плусу.

Лоше вести са европских берзи. Главни индекси у Франкфурту, Паризу, Лондону, Мадриду од јутрос су у минусу. До тога је дошло и поред различитих мера на поновном успостављању реда на тржиштима.

Гувернер француске централне банке ипак умирује инвеститоре речима да недавне осцилације на тамошњем тржишту нису утицале на финансијску поузданост банака и способност да се супротставе ризицима.

Ипак, према последњим подацима, француска привреда је у другом кварталу 2011. године остварила нулту стопу раста.

"Нисам забринут, уверен сам у снагу француске економије, јер су базични показатељи снажни. Привреда је разграната, а банкарски систем један од најотпорнијих на свету. Било је шпекулација у вези са нашим банкама, али су то гласине", каже Франсоа Бароан, министар финансија Француске.

Четири европске земље, Француска, Италија, Шпанија и Белгија забраниле су продају краткорочних деоница банака и других финансијских компанија. Таква продаја настаје када трговци профитирају од клађења на пад вредности деоница.

До забране је дошло после наизменично великих добитака и губитака протеклих дана на банкарском тржишту, посебно у Француској. Најтеже је била погођена банка Сосијете Женерал.

Финансијска тржишта у Азији су у плусу, што је реакција на позитивне вести из Америке.

Аналитичар Фил Смит каже да америчка економија чини око 30 одсто глобалне привреде и да САД веома важно извозно тржиште за азијске земље, па ће азијска тржишта бити погођена.

"Тренутно, ипак, бележимо раст у истом износу као и на Волстриту. Проблем може представљати Европа и дужнички проблеми чланица еврозоне", истиче Фил Смит.

На берзи у Њујорку забележен је знатан пораст индекса, што се тумачи као знак да се америчка привреда, и поред различитих упозорења, не креће ка рецесији. Показатељ Дау Џонс био је у плусу за готово четири процента. 

"Нервозе и страха нема. Обим трговине полако се враћа у нормалу. И то је добар знак, јер значи да људи више не стрепе", каже Кенет Полкари, берзански трговац за компанију ИКАП.

Амерички председник Барак Обама, говорећи у једној фабрици у Мичигену, обећао је нове предлоге ради подстицања америчког привредног раста и отварања радних места. Додао је и да Конгрес мора да заврши посао на припреми плана о смањењу великог буџетског дефицита.

"Оно што можемо да контролишемо јесте одговор на постојеће економске изазове, оно што се догађа у Вашингтону. Нажалост, протеклих месеци, били смо сведоци најгоре могуће међупартијске борбе, што је подрило поверење јавности и омело наше напоре да предузмемо кораке, тако неопходне за америчку економију", рекао је амерички председник Барак Обама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара