Читај ми!

Злату прија криза

Док акције банака на светским берзама губе вредност, цена злата расте. Злато је уточиште од несигурности од које нису поштеђени новац и акције, кажу стручњаци.

Светске берзе никако да се стабилизују, већ берзански показатељи иду горе-доле! Неки аналитичари сматрају да је то последица намерног протурања гласина. Док власници акција забринуто прате дешавања на берзи, власници злата немају такве проблеме.

Злато никад није јаче сијало, кажу аналитичари алудирајући на рекордну цену тог племенитог метала.

Цена је током трговања на берзи у Хонгконгу у једном тренутку премашила 1.800 долара за фину унцу. Много новца за 31 грам или отприлике два реда табле чоколаде - како кажу неки да би дочарали колика је унца. Цена злата увек скаче у кризним временима, истичу аналитичари.

"Злато је уточиште од несигурности од које нису поштеђени новац и акције. Таквим га чини ограничена количина. Злато није неисцрпно и не можете да надувавате количину злата као што штампањем можете количину долара или евра", каже аналитичар Тони Твајн.

Аналитичари се слажу да ће цена злата остати висока док год се не реше дужничке кризе у Европи и Америци и да би ускоро могла да достигне 2.000 долара.

За разлику од злата, цене акција су веома нестабилне.

"Када се узму у обзир криза и дугови неких земаља, људи су дошли на идеју да би могли да зараде нешто новца спекулишући са акцијама банака. Зато спекулацијама изазивају њихов пад. Кад акције поново порасту, ето њима пуних џепова", истиче Мишел Марше из Сосијете Женерал банке.

Три водеће светске агенције потврђују да је кредитни рејтинг Француске беспрекоран, али забринутост на тржишту још постоји. Одговарајући на критике да су сувише лежерни док криза притиска са свих страна, политичари масовно прекидају годишње одморе.

Британски министар финансија Џорџ Озборн вратио се из Калифорније и најавио ново кресање буџета, што је учинио и италијански министар Ђулио Тремонти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара