Читај ми!

Кашњење у отплати кредита

Незапосленост, смањене зараде и пад стандарда су неки од разлога кашњења грађана са отплатом кредита. Сваки једанаести грађанин не може да изврши обавезу према банци.

Губитак посла и смањене зараде одражавају се на проблематичане дугове становништва, који су достигли 32 милијарде динара. Највише се касни у отплати готовинских и потрошачких кредита. Код текућих рачуна чак 230.000, а код картица 74.000 грађана не покрива минус на време.

Јелена Петровић из Фолкс банке каже да се клијенти задужују више по питању дозвољених минуса, али да је њихова препорука да клијенти узимају готовински кредит у динарима због сигурности и планирања отплате рата.

Код становништва у кашњењу отплате кредита предњаче пољопривредници и правна лица, али и грађани који су до сада били најверније платише. Међутим, уместо да су окренуте новом кредитирању, банке се све више баве начинима за наплату старих дугова.

Зоран Петровић из Рајфајзен банке каже да банкама није у интересу да клијенте стављају у ситуације у којима они не били били у могућности да извршавају своје обавезе, него да процене да ће привредник или приватно лице у нареном периоду обављати своје дужности редовно док не стане на зелену грану.

Иако важи уверење да су банке најпрофитабилније институције, њихов профит се драстично топи са повећањем ризика отплате. На један проблематичан кредит одваја се на име резерви још толико новца који доноси губитак.

"Ако је клијент лош, ако немамо никакву гаранцију, никакву хипотеку, то може да иде до сто одсто", каже Славко Цари из Ерсте банке и додаје да, ако је клијент добар и постоје добре гаранције колатерале хипотеке, онда гаранције иду од два до три одсто.

После препорука Народне банке да сваки клијент има различити третман и да је могуће рефинансирати дуг са почеком у отплати од 24 месеца, банкари позивају клијенте да не чакају позив банке, већ да се сами јаве и реше проблеме.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије