Читај ми!

Азербејџан гради луку на Дунаву

Азербејџан заинтересован за изградњу велике луке на Дунаву у Србији, приватизацију српских лука и предузећа, као и улагања у енергетику, рекао амбасадор Азербејџана у Београду Елдар Хасанов.

Амбасадор Азербејџана у Београду Елдар Хасанов изјавио је да је та држава заинтересован за изградњу велике луке на Дунаву у Србији, приватизацију српских лука и предузећа, као и улагања у енергетику и најавио у септембру одржавање бизнис форума привредника две земље у Београду.

У интервјуу Танјугу амбасадор Хасанов је рекао да је та земља заинтересована и за изградњу луке на Сави код Шапца, интермодалног терминала за комбиновани транспорт и градњу преосталих деоница Коридора 10 код Пирота и Грделица, за које још нису расписани тендери.

Министарство за инфраструктуру и енергетику Србије 13. јула је  саопштило да је Азербејџан заинтересован за изградњу луке на Дунаву на површини од 200 хектара.

Амбасадор Азербејџана каже да су тој земљи интресантне и српске фабрике и некретнине, истичући да постоји обостарана заинтересованост за отварање заједничких предузећа у Србији и Азербејџану.

"Српска страна такође жели да отвори низ предузећа у Азербејџану и због тога ће у септембру у Београду бити одржан озбиљан бизнис форум на којем ће се сусрести највеће компаније из Азербејџана и Србије, које ће моћи да се упознају и договоре о конкретној сарадњи", рекао је амбасадор.

Пројекти из разних области

Хасанов је изнео да су се председници Азербејџана и Србије Илхам Алијев и Борис Тадић током сусрета у јуну у Београду договорили да се уложе сви напори како би економски односи били добри колико и политички који су тренутно на највишем нивоу.

У Србију је  ове недеље допутовала делегација стручњака која је одржала тридесетак састанака на којима су представници Србије представили мноштво пројеката из разних области.

"Ми имамо низ предлога за изградњу луке на Дунаву у земљама кроз које протиче та река, али бих као амбасадор овде волео да та инвестиција буде баш у Србији", изјавио је Хасанов.

Азербејџански дипломата је нагласио да треба узети у обзир да су односи између две земље на "високом стратешко - партнерском нивоу" и да је географски положај Србије одличан, а односи између два народа пријатељски.

"Ми посебан значај придајемо сарадњи са Србијом и мислим да ће се због тога остварити сарадња и да ће одлука о изградњи луке на Дунаву бити донета", навео је Хасанов.

У протеклих годину дана, откада је отворена амбасада Азербејџана у Србији, значајно је повећана робна размена између две земље и са 1,5 милиона евра порасла на 184 милиона евра.

Према речима амбасадора Хасанова, Србија има добре потенцијале, пре свега са становишта еколошке чистоће и треба у већој мери то да презентује инвеститорима, као и да се више отвори према тржиштима других земаља Европе, Азије и Африке.

"Азербејџан је водећа држава, не само када је реч о економском расту, већ се налазимо и међу првих пет у свету по питању прилива страних инвестиција", рекао је Хасанов.

Хасанов је додао да та земља страним инвеститорима поклања велику пажњу, ослобађа их пореза, непотребне бирократије и дугова у компанијама у које улажу, како би се осећали "као код своје куће".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије