Читај ми!

Истиче време за договор о дугу

САД се налазе на ивици техничког банкротства због немогућности сервисирања државних обавеза. Ако Конгрес до 3. августа не одобри повећање границе за задуживање државе, неће бити новца за сервисирање спољног дуга, али ни за пензије.

Сједињене Америчке Државе и даље се налазе на ивици техничког банкротсва, односно немогућности сервисирања својих обавеза после 2. августа, али договор о подизању границе дуга још увек није на видику. У међувермену, кредитне агенције најaвљуј смање кредитног рејтинга Вашингтона.

Тренутни дуг Сједињених Држава износи 14,3 хиљаде милијарди долара што је горња одобрена граница, пошто за разлику од неких других земља границу дуга одобравају законодавци.

У случају да не дође до повећања те границе, Америка би се 3. августа могла наћи у ситуацији да неће бити у могућности да сервисира свој спољњи дуг али и неке обавеза код куће, попут исплате пензија и додатка за ветеране.

Председник Обама упозорио је у петак да време за постизање договора полако истиче.

"Оно што сам рекао члановима Конгреса је да је потребно да ми у наредних 24 до 36 сати дају неки оквир шта је њихов план за повећање границе дуга кроз било који механизам око којег се договоре", ракао је Обама.

Главни камен спотицања лежи у чињенци да Обама поред смањење потрошње жели и повећање пореза за најбогатији слој грађана, што је нешто што Репуликанци не прихватај ни по коју цену.

"Наша позиција око границе дуга је јасна. Не може бити повећања пореза, зато што повећање пореза уништава послове. Нама је потрбно стварно смањење потрошње И то смањање које ће премашити износ повећања границе дуга", каже републиканац Џон Бајнер.

Републикаци су најавили да ће у уторак у Представничком дому гласати за закон о повећању границе дуга за 2,4 хиљаде милијарди долара колико је тражио Обама, али уз моментална велика смањења потрошње, ограничење будућег нивоа потрошње и уставни адмандман којем ће се тражити да се сваке године постигне споразум баласираном буџету.

Мале су шансе да таква инцијатива може да прође у Сенату у којем демократе још увек имају танку већину, пошто Обамина администрација захтева озбљнији и дугорочнији план изласка земље из екомске кризе.

И док се препуцавања настављају, агенције за кредитни рејтинг озбиљно разматрају смањење такозваног златног рејтинга америке. Агенција "Стндард енд Пур" саопштила је у петак да постоје озбиљене шансе да ће у наредних 90 дана смањити дугорочни кредитини рејтинг САД ако се не покаже да је криза дуговања превазиђена и не оставаре дугорочнија решења.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије