Читај ми!

Колико су поуздани стрес-тестови?

Иако је већина банака у ЕУ имала позитиван резултат на такозваном стрес-тесту, претходна искуства указују на опрез. Прошле године тестове су положиле све ирске банке, а само неколико месеци касније кредитори су морали да спасавају и њих и целу Ирску.

Више банака из Грчке и Шпаније нису прошле такозвани стрес-тест и не би могле да се одупру будућим финасијским шоковима.

Како је саопштила Европска управа за банкарство, тест за 90 водећих банака у Европској унији ове године је био строжи. Прошле године га није прошло седам банака - махом локалних штедионица у Шпанији и Грчкој.

И поред настојања европских министара финансија да обуздају ширење дужничких криза и заштите евро, стручњаци поручују да еврозона води битку са временом.

Објашњавају да је тренутна ситуација комбинација дужничких криза са једне, и осетљивог банкарског сектора са друге стране.

Eвропски комесар за монетарна питања Оли Рен рекао је да је ригорозан стрес-тест, праћен брзом акцијом тамо где је она потребна, основни елемент одговора на кризу и допринос заустављању тренутних турбуленција на финансијском тржишту.

Проверавано је у којој мери је основни капитал, на који се банке ослањају, у стању да поднесе губитке у условима економског слабљења или снижења цена некретнина.

Уколико банке не буду могле да током шестомесечног периода привуку капитал инвеститора, подршку ће им дати чланице Европске уније. Важно је и како ће реаговати банке ако обвезнице које су емитовале неке земље, као што је Грчка, изгубе вредност.

"Наш банкарски систем поштује сва правила Европске централне банке. Неће бити никаквих проблема са финaнсирањем и ликвидношћу", каже грчки министар финансија Евангелос Венизелос.

Ипак, претходна искуства указују на опрез. Прошле године стрес тестове положиле су све ирске банке, а само неколико месеци касније међународни кредитори морали су да спасавају и њих и целу Ирску.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије