Читај ми!

Стамбени кредити под лупом

У случају да тражња за субвенционисаним стамбеним кредитима премаши износе који су за то предвиђени, биће обезбеђена додатна средства, рекао премијер Цветковић. Влада прати да ли ће повећање учешћа имати утицај на кретање броја кредита.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће, у случају да тражња за субвенционисаним стамбеним кредитима премаши износе који су за то предвиђени у буџету, бити обезбеђена додатна средства и да ће сви који задовољавају услове, моћи да их користе.

Цветковић је, у изјави новинарима приликом обиласка радова на изградњи насеља на месту Касарне "Војвода Степа Степановић", изјавио да Влада после повећања учешћа за стамбене кредите на 20 одсто прати да ли та мера има утицај на кретање броја кредита.

"Ако се у наредна два до три месеца покаже да су ти кредити угрожени, поново ћемо отворити разговор са Народном банком Србије о тој мери", рекао је Цветковић.

Према његовим речима, петнаестак дана од почетка примене мере за повећање учешћа је недовољно да се утврди њен утицај на број кредита, а када буду постојали одговарајући подаци, ако буде било потребе, биће отворени разговори са Централном банком.

Цветковић је подсетио да грађани имају могућност да узму субвенционисане стамбене кредите на које се мера НБС не примењује, а за које је учешће и даље 10 одсто.

Станови на Вождовцу пре рока

Коментаришући изградњу насеља на простору некадашње Касарне "Војвода Степа Степановић", премијер је рекао да то представља највећи подухват стамбене изградње у Србији у последњих тридесетак година.

Цветковић очекује да ће радови бити завршени пре рока и да ће почетком следеће године већ бити усељени први станари.

Премијер је подсетио да је идеја за изградњу тог насеља настала из закључка Владе да се помогне грађевинској индустрији која је била погођена кризом. Цветковић је навео да је на изградњи насеља на месту некадашње касарне ангажовано скоро 30.000 људи.

Према његовим речима, цена квадрата кретаће се између 1.250 и 1.290 евра, што је једна од најнижих цена, посебно имајући у виду квалитет градње. Премијер очекује да би продаја станова у том насељу могла да утиче на генералну стабилизацију цена на тржишту.

На простору некадашње касарне, у току је изградња стамбено-пословног комплекса са 4.578 станова и 163 локала. Средства за изградњу обезбеђена су уз помоћ програма Владе за подстицај масовне станоградње.

Инвеститор пројекта је Грађевинска дирекција Србије, а део станова биће намењен за решавање стамбених проблема припадника Војске Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара