Читај ми!

Српско воће за руско тржиште

Велико интересовање иностраних купаца за воће из грочанског краја. Према подацима Привредне коморе Србије, извоз раног воћа у Русију порастао за 20 одсто.

Трешња је и ове године добро родила, a воћари су убрали и до 15 тона плода по хектару. Најбоље су прошли произвођачи из околине Гроцке, који имају и највећи број стабала с обзиром на величину поседа.

"Са трешњом смо добро прошли, цена је добра и креће се од 150 до 280 динара. За Русију је отишло 90 одсто", каже Мирољуб Матејић из Ритопека код Гроцке.

Воћари домаћим и иностраним купцима нуде и кајсију. Највећи купци долазе из Русије, Казахстана, Молдавије, а само из Ритопека и других села у општини Гроцка дневно пут Русије одлази десетак хладњача. Цена кајсије, како истичу произвођачи, није се мењала неколико година.

"Цена износи 60 динара за килограм, а кајсије одлазе за тржиште Русије, Москве и Санкт Петербурга", каже Лена Модирка из Молдавије.

"Уназад пет-шест година, од како су у Ритопек дошли Руси, немамо проблема са пласманом трешње и кајсије", каже Момчило Коларевић.

Коларевић истиче да чим измере робу плаћају је у готовини.

У Привредној комори Србије тврде да се, у поређењу са истим периодом лане, сада извозе веће количине, по бољим ценама.

"Подаци показују да је извоз раног воћа у Руску федерацију порастао за 20 одсто, па би приход требало да износи преко осам милиона долара", наводи Дејан Делић из Привредне коморе Србије.

Добро су родиле вишња и малина, а ускоро ће почети и берба купине, па стручњаци предвиђају да ће извозници већ за месец, два понудити купцима замрзнуте плодове.

То ће бити и додатни девизни прилив, па се од извоза раног воћа може очекивати и већи удео у укупном извозу аграра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара