Читај ми!

Паника у еврозони

Драматична ситуација на финансијским тржиштима у земљама еврозоне. Инвеститори страхују да би нове жртве дужничке кризе могле да буду Италија и Шпанија. ЕУ јача Фонд за спасавање економија држава чланица еврозоне.

На европским финансијским тржиштима влада паника, због страха инвеститора да би Италија и Шпанија могле да буду следеће жртве дужничке кризе.

Дводневни састанак министара финансија еврозоне није донео конкретне мере, већ само начелни договор о спремности да се еврозона заштити од ширења кризе.

Дужничка ноћна мора шири се Медитераном попут заразе. Стручњаци упозоравају да би, после Грчке и Португала, на црну листу могла да доспе и трећа привреда еврозоне - Италија.

Италијани криве политичаре и са левице и деснице, наводећи да једно говоре у медијима, а друго чине у животу. Грађани се, ипак, надају да неће доћи до дужничке кризе, иако је страх присутан.

Италија, после Грчке, има највећи дуг у еврозони, од 120 одсто бруто домаћег производа. Премијер Берлускони зато најављује хитно усвајање пакета мера штедње, вредног 40 милијарди евра.

"Италија сама мора да пошаље снажан сигнал, да усвоји буџет са акцентом на штедњи и консолидацији. Уверена сам да ће италијанска влада предложити управо такав буџет", каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Шпанија на мукама

Шпанија је достигла рекордну стопу незапослености од 21,3 одсто, а трошкови задуживања највиши су од увођења евра, јер инвеститори више не верују тврдњама шпанских званичника да нема опасности од презадужености.

"Желим да поручим да ће наша влада бити чврста, јасна, артикулисана и брза. Решени смо да испунимо преузете обавезе", каже Хозе Луис Родригес Сапатеро, премијер Шпаније.

"Учинићемо све што је потребно да обезбедимо стабилност зоне евра. Лидери треба да буду изнад дневне политике. Хитно су потребне мере за спречавање заразе", каже Херман ван Ромпај, председник Европског савета.

У те мере спада и одлука министара финансија еврозоне да ојачају Фонд за спасавање економија држава чланица, који тренутно располаже са 440 милијарди евра. У програм финансирања Грчке до 2014. године укључиће се и приватни кредитори.

Најављено је и оснивање европске кредитне агенције, која би била пандан америчким агенцијама за процену кредитног рејтинга, "Мудис", "Фич" и "Стандард енд Пурс", чије су оцене погурале низбрдо Грчку, Португал и Ирску.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара