Читај ми!

Храна јефтина, новчаници празни

Према извештају Европског статистичког завода, намирнице у Србији су међу најјефтинијима у Европи. Стручњаци кажу да статистика прати реално стање само ако се узме у обзир и да су српске плате ниже од европских.

Намирнице су у Србији међу најјефтинијима у Европи, наводи се у извештају Европског статистичког завода. Цене обуће, одеће и електронике близу су просека Европске уније, док су цене алкохолних пића и цигарета јефтиније.

Струја, гас и трошкови поштанских услуга у Србији коштају најмање међу 37 европских земаља. 

Просечна српска породица за статистички јефтину храну потроши 42 одсто месечног буџета, док је у развијеним земљама то између 10 и 15 процената.

Прехрамбени производи најскупљи су у Норвешкој, Швајцарској и Данској, а најјефтинији у Македонији, Албанији, Србији и Бугарској.

Стручна јавност као и потрошачи сматрају да када се гледају цене треба узети у обзир и да је просечна плата у Србији око 350 евра, у Хрватској 750, а у Словенији 980 евра.

"Пад потрошачке моћи ни номинални раст зарада није могао да испрати раст цена тако да је, реално гледајући, стандард додатно опао", каже Саша Ђоговић из Института за тржишна испитивања.

Стандард грађана Србије можда наједноставније илуструје то што са више од 40.000 динара просечне плате у Србији није могуће напунити просечну потрошачку корпу вредну око 56.000 динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара