Читај ми!

Цене хране диктирају инфлацију?

Пад цена основних пољопривредних производа могао би да доведе до појефтињења хлеба и меса, каже гувернер Дејан Шошкић. Са том оценом слажу се и стручњаци, али под условом да не дође до поскупљења гаса и нафте.

До краја године очекује се стабилизација, па чак и пад цена, најавио је гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић. Он је навео да би пад цена основних пољопривредних производа могао да доведе до појефтињења хлеба и меса.

Гувернер каже да ће међугодишња инфлација у Србији пасти испод 13 одсто и да очекује да у наредним месецима њен пад буде додатно интензивиран.

"Очекујемо значајно смањивање инфлације, не треба да изненади ако пред нама буду месеци у којима ће бити апсолутна стабилност цена или месеци са негативном инфлацијом", рекао је гувернер.

Грађани су заборавили да постоји негативна инфлација, јер је пад цена последњи пут у Србији забалежен пре две године.

Тврдње да ћемо са мање страха гледати у рафове, гувернер поткрепљује тиме да храна појефтињује на светском, али и на нашем тржишту.

Нови род пшенице на продуктној берзи продаје се по цени за трећину мањој од досадашње. Истовремено, по нижој цени, и то за 25 одсто, уговарају се и нове испоруке кукуруза.

"Имаћемо пад цена житарица, па самим тим, ја се надам, пад цена хлеба. Са падом цена кукуруза имаћамо и пад цена меса", каже Милан Простран из Привредне коморе Србије.

Циљ Народне банке јесте да инфлација ове године буде шест одсто, али гувернер није потврдио да ће се то заиста и постићи. На укупан ниво цена, храна утиче са скоро 40 процената и зато њено могуће појефтињење јесте охрабрујуће.

Да ли ће се оптимистичне најаве о појефтињењу хране заиста остварити и одразити на наше кућне буџете зависиће, пре свега, од цена нафте на светском тржишту, али и од захтева за поскупљењем гаса који је "Србијагас" упутио Влади. То ће посебно имати у виду пекари, па би се могло одразити на цену хлеба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара