Читај ми!

Држава и даље највећи дужник

Инфлација би до краја године могла да буде једноцифрена, али не шест одсто како је планирала Народна банка Србије. Стручњаци упозоравају на све већи број предузећа, којима су, због дугова, блокирани рачуни, а највећи дужник, и даље је држава.

Инфлација се смањује и до краја године могла би да буде једноцифрена, али не и шест одсто како је планирала Народна банка Србије, процењују на Економском институту. Лоше је што се смањују извоз, зараде и промет у трговинама, а добро што расте индустријска производња.

Назнака да ће бити боље има, али за оптимистичке процене још је рано, кажу стручњаци и упозоравају да је највећи проблем то што привреда нема пара. Зна се да у Србији свако сваком дугује али ко, коме и колико дугује само се претпоставља.

Економиста Мирослав Здравковић каже да је суштина неликвидности у томе да на нивоу 20 милијарди евра укупних дугова привреде, 10 милијарди се односи на 40 предузећа. Од тога су 31 - 32 државна и дурштвена, а врло мало је приватних предузећа.

"У јавности се држава појављује као генератор неликвидности. То је тачно без обзира да ли су цифре тачне. Помиње се да је дуг државе према предузећима негде на нивоу 120 милијарди динaра", каже Миладин Ковачевић из Завода за статистику.

Оно што се зна јесте број предузећа којима су, због дугова, блокирани рачуни и таквих предузећа је све више.

"Скоро 34 хиљаде предузећа је у блокади, од тога више од половине је у блокади дуже од 180 дана. Трећина предузећа има озбиљних проблема са неликвидношћу која и даље расте", каже Ружица Стаменковић из Агенције за привредне регистре и додаје да је и у сфери предузетника ситуација слична.

Да би прекинула ланац дуговања, Влада је одлучила да крене од свог дворишта. Обећали су да ће, до јесени, донети закон по коме ће прво држава почети да плаћа обавезе у року од 60 дана.

Владимир Вучковић из Фискалног савета каже да се нада да Влада, било какав програм да усвоји, неће предвидети повећање јавних расхода јер за то нема простора.

"Буџет је на граници, може да буде остварен дефицит али ризици да не буде тако постоје", каже Вучковић.

Постављање рока за плаћање олакшало би ситуацију, али без завршетка реформи јавног сектора и закона, проблем не може да се реши.

Александар Влаховић са Економског института каже да треба градити ефикасане стечајне механизме, јер ако неко не плати после 60 дана, а настави се толеранција, онда се мере компромитују.

У Европи се обавезе плаћају у року до 30 дана док се у Хрватској и Бугарској, које су законом одредиле рок плаћања, на исплату чекало 34, односно 30 дана. У Србији се, прошле године, на наплату у просеку чекало 128 дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се