Читај ми!

Ловци на инвестиције

Суботица, Пирот, Врање, Лесковац и Бујановац добили су амбасадорске тимове који ће бити задужени за привлачење страних инвеститора. Осим градоначелника, у тимовима ће бити и амбасадори Португала, Словеније, Израела, Словачке и Шпаније, и најуспешнији привредници који послују у Србији.

У оквиру пројекта Националне алијансе за локални економски развој, у Београду су проглашени амбасадорски тимови који ће помоћи у промовисању инвестиција и унапређењу пословног окружења у општинама Бујановац, Лесковац, Пирот, Суботица и Врање.

Пројекат су покренули Министарство спољних послова, Национална алијанска за локални економски развој и принц Александар Карађорђевић.

Амбасадор Португала, први човек једне банке и први човек општине седеће у тиму за Бујановац.

"Имамо све предуслове, природна богатства, људске ресурсе и повољан геостратешки положај, све што може да да видне резултате у економском развоју", рекао је Стојанча Арсић, заменик градоначелника Бујановца.

Владимир Чупић из Хипо алпе адриа банке каже да је Бујановац специфична средина, мултиетничка, мултикултурална, пред којом стоје бројни изазови.

"За Бујановац је много битније стабилан и одржив систем економског развоја и раста не само како би људи били богатији, него како би ситуација била подношљивија", рекао је Чупић.

У послу ће помагати Португал, земља која је транзицију ка ЕУ прошла осамдесетих година.

"Кључни аспект у стварању повољног пословног окружења, а то смо ми осетили у Португалу, јесу реформа правосуђа, борба против корупције и органозованог криминала. Без тога нема инвестиција. У том смислу, и бизнисмени треба да преузму одговорност", рекао је амбасадор Португала Луиш де Алмеида Сампајо.

Град Врање већ је отворио врата за инвеститоре - дају им бесплатно земљиште и три године ослобађају плаћања комуналне таксе. Њима ће помагати Словачка.

"Од индустрија очекујемо да се повежу дрвна, односно 'Симпо', и наменска индустрија са фирмама у Словачкој. Обе индустрије могу наћи своју примену у Словачкој", рекао је привредник Владан Атанасијевић.

Због економске кризе, улога државе на тржишту све је важнија, а за озбиљан посао неопходан је тимски рад.

"Да се представимо као неко ко зна шта хоће и како хоће, да неку идеју спроведемо у дело. Држава ту стоји не само да омогући законску регулативу, да обезбеди политичку стабилност, већ и да игра активну улогу промотера, не само политичког, већ и економске дипломате", рекао је министар спољних послова Вук Јеремић.

Планови су направљени, састанци са локалним званичницима већ су договорени, а конкретан посао почиње на јесен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се