Читај ми!

Позитивни сигнали на тржишту рада

Постоје позитивни сигнали на тржишту рада који говоре да је број запослених мало повећан, рекао директор Националне службе за запошљавање Дејан Јовановић. Повећава се број запослених у грађевинарству.

У Србији има око 1.774.000 запослених и тај број није значајно промењен у односу на септембар 2010. године, каже директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Дејан Јовановић, додајући да је у последње време број запослених мало повећан.

"Постоје мали позитивни сигнали на тржишту рада који говоре да је број запослених мало повећан", рекао је Јовановић у Дневнику РТС-а, указујући на број од 2.000 новозапослених.

Говорећи о анкети о радној снази која показује пораст стопе незапослених, директор НСЗ је објаснио да је тај пораст везан, пре свега, за то што су неки који су раније радили, а нису били пријављени, сада у истраживању навели да суштински немају посао и да не зарађују.

Јовановић је рекао да владина уредба о запошљавању подстиче послодавце који су до сада имали непријављене раднике да их сада пријаве, јер су доприноси и порези на зараде смањени.

Национална служба за запошљавање спроводи активне мере запошљавања, као што су "Прва шанса" и различите субвенције за отварање нових радних места и за самозапошљавање, које дају ефекта, рекао је Јовановић.

Према његовим речима, у протеклих десетак дана, откако је  централа Националне службе за запошљавање измештена из Београда у Крагујевац, урађено је неколико пројеката у шумадијском округу.

Резултате је дао и Сајам запошљавања у Аранђеловцу, а запошљавање је обављено кроз јавне радове и пре неколико дана је ангажовано 390 особа с инвалидитетом и персоналних асистената, додао је Јовановић.

Позитивних помака када је запошљавање у питању има и у грађевинарству.

Највише запослених радника има у високоградњи, а како је грађевинарство повезано са 54 индустријске гране, у овом тренутку, цео ланац је покренут, каже за РТС Горан Родић, секретар Одбора за грађевинарство Привредне коморе Србије, наводећи да је и Закон о помоћи грађевинској индустрији допринео томе.

Грађевинарство тражи стручну радну снагу специфичних профила. Проблем је што немамо млади кадар који треба да се школује и који треба кроз те послове да научи занат и да буде способан да ради, констатовао је Родић.

"Позитивно је што је производња кренула и што су људи враћени на посао и почели су да раде. У преговорима смо људима из иностранства који хоће да ангажују нашу оперативу", рекао је Родић, закључујући да је Србија "елдорадо" за грађевинску оперативу због великог броја инфраструктурних и других пројеката чија се реализација очекује.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се