Читај ми!

Словаци не желе да помажу Грчкој

Не би се могло рећи да су Словаци нарочито солидарни - чак 77 одсто анкетираних сматра да Словачка не треба да помаже Грчкој, а 48 одсто да влада треба да има резервни план за повратак на круну која је некад била средство плаћања.

Словаци траже од својих политичара да припреме план повратка са евра на словачку круну, а чак 77 одсто њих сматра да домаћи порески обвезник, иако је Словачка у еврозони, не треба да помаже Грчкој.

У анкети за Хосподарске новини, 48 одсто анкетираних изјаснило се за резервни план повратка на круну ако се криза у еврозони ускоро не реши, 77 одсто одбија да словачка гаранцијама помаже Грчкој, а 68 одсто мисли да њихова земља не би требало да се укључи у нови механизам помоћи заједничкој валути.

Чак 80 одсто у анкети агенције Фокус за словачки привредни лист тврди да би Грчка уместо што тражи помоћ требало да банкротира.

Генерално, када су и остали евродужници у питању, 52 одсто Словака сматра да би те земље требало да банкротирају, а исти проценат анкетираних тврди да би дужници сами требало да изађу из еврозоне и врате се својим валутама.

Идеју да би Словачка требало да се припреми за евентуални повратак круни зато што еврозону потреса дужничка криза, први је поменуо председник парламента, лидер странке Слобода и солидарност Рихард Сулик, али под притиском коалиционих партнера сада то више не помиње, а влада је пристала да се Грчкој помогне.

Премијерка Ивета Радичова се оградила и у телефонском разговору објаснила грчким званичницима да не може да гарантује да ће солидарност са Грчком добити зелено светло од словачког парламента.

Пољска која председава од 1. јула Европском унијом залаже се за максималну солидарну помоћ да Грчка изађе из проблема.

"Неки замишљају да постоје изоловане привреде и да некажњено могу да гунђају да су грчке обвезнице француски и немачки проблем и зашто да се сада тиме бави цела Европа", изјавио је уочи пољског председавања премијер те земље Доналд Туск.

"Али из нашег пољског дворишта пука чињеница да се 26 одсто наше размене обавља са Немачком довољна је да схватимо да је питање Грчке важно и за целу Европу, као и кондиција Немачке која је мотор ЕУ", навео је Туск, подржавајући намеру Немачке да преко помоћи Грчкој брани заједничку валуту.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се