Читај ми!

Држава мора да смањи трошкове

Буџет Србије за 2012. годину, уместо планираних милијарду, суочиће се с дефицитом од 1,75 милијарди евра што је неодрживо, каже председник Фискалног савета Павле Петровић. Зато је, према његовим речима, потребан озбиљан план да би се отклонио тај мањак.

Ово лето могло би заиста да буде вруће за Министарство финансија и целу Владу, јер првим увидом у план финансирања државне касе следеће године, мањак ће премашити овогодишњи.

У разговору за РТС, председник Фискалног савета Павле Петровић упозорава Владу да има два месеца да нађе начин како да смањи планирану потрошњу у 2012. години.

"Сада, како стоје ствари, уместо дефицита од милијарду евра у 2012. години, тај мањак би био 1,75 милијарди евра, што је огроман износ и што је неодрживо", рекао је Петровић.

Уз подсећање да је садашњи дефицит буџета око четири одсто БДП-а, Петровић је рекао да ће се буџет за наредну годину суочити са дефицитом од око пет одсто бруто домаћег производа, уместо да буде смањен за још два одсто (на три одсто).

Зато је, према његовим речима, потребан озбиљан план да би се тај мањак, од око два одсто отклонио, а то је оно колико се, на пример издваја за војску.

"Овакав дефицит није одржив. Он би генерисао јавни дуг који би растао и довео потенцијално и до финансијске кризе", рекао је Петровић.

На влади и парламенту је да одреде приоритете - да ли ће дати више за школство или здравство, за пензије или за војску, за полицију или здравство. Ако се ту не нађу уштеде, поставља се питање да ли ићи на повећање пореза, навео је Петровић.

Он је додао да је то, иако најлошије, ипак могуће решење, уколико се не смање расходи државе односно јавна потрошња.

Када је реч о смањењу предвиђеног дефицита од милијарду евра, Петровић каже да ће се то највероватније постићи задуживањем или евентуално неким приходом од приватизације.

На то долази и додатно задуживање за отплату дугова који ће приспети, тако да ако се на суму од милијарду евра дода још 750 милиона, тј. уколико се не прилагоди дефицит, то је значајан проблем, упозорио је Петровић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се