Читај ми!

Преговори о Луци

Градоначелник Београда Драган Ђилас спреман да разговара са Миланом Беком како би се решио спор са тим предузећем око земљишта Луке. Представници Луке Београду нуде модел јавно-приватног партнерства.

После позива на разговор које је руководство Луке Београд упутило градоначелнику Београда, Драган Ђилас одговора да је спреман за разговор са власником Луке Миланом Беком како би се решио спор Града са тим предузећем око земљишта Луке.

Ђилас је у емисији "Београдска хроника" на РТС-у рекао да то земљиште припада Београду, али да ће градске власти и у случају да добију спор са Луком, морати да се са њеним власницима споразумеју о развоју тог дела града, јер се на њему налазе и лучки објекти.

"Мораћемо да седнемо и да се договоримо. Све што је добро за Београд ми ћемо да прихватимо", рекао је Ђилас говорећи о евентуалном ванпарничном договору с власницима Луке и додао да се од тренутка када је предложио да Београд купи Луку није састајао с њеним власником Миланом Беком.

Упитан због чега би Београд куповао Луку ако је уверен да земљиште припада Граду, градоначелник је рекао да би куповином Луке спор око права над земљиштем био решен, то јест да би Београд могао да се концентрише на развој тог дела града који је километар и по од
најужег градског центра.

Челници Луке Београд навели су у писму Ђиласу да би на састанку предочили неке од могућности будуће сарадње са Градом и модел јавно-приватног партнерства.

"Европска унија је истакла очекивања да Србија развије модел јавно-приватног партнерства, а како је уобичајено да се пројекти ове величине и значаја развијају кроз тај модел, и наша размишљања се крећу у тим оквирима", навели су у писму Ђиласу представници "Луке Београд".

Предложено је да састанку са Ђиласом, поред управе "Луке" присуствују и Ивана Веселиновић и Милан Беко. Ивана Веселиновић је потпредседница "Делта холдинга" Мирослава Мишковића. После преузимања "Луке Београд", она је обављала функцију председнице. Директор "Луке Београд" је Оливера Божић, бивша директорка Фонда за развој.

Град Београд и "Лука" се седам година споре због права на располагање лучким земљиштем од око 200 хектара. Виши суд у Београду је 16. маја ове године донео привремену меру забране располагања тим земљиштем, после чега је Милан Беко, власник фирме "Ворлдфајн" која је купила "Луку", понудио држави да откупи то предузеће.

Пре неколико дана, градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је да је Град спреман да преузме "Луку", по цени по којој је Беко купио то предузеће, односно за 40 милиона евра.

"Лука Београд" је саопштила да су за 93 одсто акција тог предузећа плаћена 54 милиона евра, а да би продајна цена била 74 милиона евра, када се дода камата по којој се држава задужује на финансијском тржишту.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво