Читај ми!

Београд није банка

Градоначелник Београда Драган Ђилас, на изјаву Милана Бека да је спреман да Луку прода граду по цени од 74 милиона евра, одговара да Београд није банка да некоме плаћа камате. Луку можемо да купимо по истој цени по којој је и продата, рекао је Ђилас. Руководство "Луке" наводи да је спремно на разговор.

Нико не приморава власника "Луке Београд" да је прода, а Град Београд је спреман да откупи то предузеће по истој цени по којој је откупљено већинско власништво, изјавио агенцији Бета градоначелник Београда Драган Ђилас.

"На јавно изречену понуду, на исти начин смо и одговорили", навео је Ђилас у писаној изјави.

Према подацима градских власти, за 92,75 одсто акција "Луке Београд" плаћено је 37,2 милиона евра.

У међувремену, како је саопштено из градских власти, "Ворлдфин" је стекао још 0,9 одсто акција "Луке Београд" и извршио докапитализацију компаније.

"Дали смо понуду да за исти износ за који је већински пакет купљен, исти и откупимо. Ни за евро више, ни за евро мање", рекао је Ђилас.

Како је поручио градоначелник, Београд није банка и не може никоме да исплаћује камате за уложена средства или испуњава економска очекивања продавца.

"Наш једини интерес у тој понуди је да се разреши дугогодишњи спор који омета даљи развој лучке делатности у Луци Београд и привредни развој те локације", истакао је Ђилас.

Како је рекао, уколико је компанија "Ворлдфин" спремна да по таквом принципу прода своје акције у "Луци Београд", под условом да не постоје дуговања према трећим лицима, Београд је спреман да у најкраћем року реализује понуду о куповини "Луке".

"Уколико наша понуда није прихватљива, наставићемо борбу за земљиште за које тврдимо да не припада Луци Београд, већ грађанима Београда", навео је Ђилас.

Према његовим речима, градска власт верује да ће своја права остварити кроз редован судски поступак.

"Луци Београд, као и свим привредним субјектима у Београду, смо на располагању за даљи развој њихове основне делатности уколико је она у интересу града", обећао је Ђилас.

Руководство Луке спремно на разговор

Већински власник "Луке Београд" Милан Беко саопштио је да је Ђиласова изјава "помирујућа" и ће радо прихватити предлог за састанак на коме ће разговарати о развоју тог дела града, лучке инфраструктуре и других урбанистичких садржаја.

Беко наводи, међутим, да разрешње спора око тог предузећа може бити "пред судом, или кроз договор".

У изјави се указује на неспремност власника "Луке Београд" да се "одрекне надокнаде цене ангажованог капитала у протеклих шест година."

Такође, наводи се да ће на састанку "који очекују" предложити да размотрите и друге моделе економске сарадње на принципима приватно јавног партнерства, у којима ће и град остварити значајне финансијске ефекте.

"Лука Београд" је, иначе, саопштила и да не постоји захтев ЕУ нити "фамозно писмо" којим се захтева преиспитивање приватизација у Србији, као и да је Лука сама представила свој случај бриселској администрацији.

Милан Беко је крајем маја, после одлуке Вишег суда у Београду којом је "Луци Београд" привремено забрањено располагања лучким земљиштем, јавно понудио држави да откупи то предузеће. Пре неколико дана, градоначелник Београда рекао је да је Град спреман да откупи Луку, по истој цени по којој је продато већинско власништво у тој компанији.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се