Читај ми!

Помоћ Немачке милијарду евра

Потписан уговор о помоћи Немачке од 137 милиона евра, од чега ће највећи део бити употребљен за модернизацију енергетике и водопривреде. Помоћ те земље Србији, од 2000. године до сада, достигла више од милијарду евра.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, немачки амбасадор у Београду Волфрам Мас и повереник за мир, безбедност и помоћ у хитним случајевима у немачком Министарству за економску сарадњу и развој Андреас Гис потписали су споразум о помоћи Немачке Србији у износу од 137 милиона евра.

Након потписивања тог документа, Ђелић је истакао да је Немачка највећи билатерални донатор Србије и да је помоћ те земље од 2000. године до сада достигла 1,09 милијарди евра, од чега је 40 одсто неповратна помоћ.

Према његовим речима, од 137 милиона евра помоћи за ову годину, 105 милиона евра ће бити употребљено за развој енергетике и водопривреде, 25 милиона за побољшање економске ситуације, а седам милиона за развој демократских институција и државне управе.

Део немачке помоћи је, како је истакао Ђелић, за евроинтеграције, а део ће бити употребљен за "кредите за социјалне случајеве", како би нашли посао.

Од највећег дела, који је намењен енергетском сектору, 69 милиона евра ће бити употребљено за рехабилитацију Власинске хидроелентране, а 35 милиона за складиштење пепела у Термоелектрани "Никола Тесла А" у Обреновцу, рекао је Ђелић.

Амбасадор Волфрам Мас је рекао да Немачка давањем новчане помоћи Србији шаље снажан сигнал да остаје важан партнер, који подржава Србију на путу ка Европској унији.

Та помоћ треба да потпомогне демократски развој и приближавање Србије Европској унији, истакао је Мас.

Немачки амбасадор је оценио да партнери сами мораји да побољшају реформе, тако што ће развијати владавину права и одлучније се борити против корупције.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се