Угрожена енергетска будућност Европе

Уколико Русија почне да извози гас у већим количинама на азијска тржишта биће угрожена енергетска страбилност Европе, сматра извршни директор италијанског енергетског концерна "Ени" Паоло Скарони.

Европске земље ће се наћи у незавидном положају уколико Русија почне да извози веће количине гаса на азијска тржишта.

Извршни директор италијанског енергетског концерна "Ени" Паоло Скарони упозорава да ће енергетска будућност Европе бити још проблематичнија уколико се сибирски гас преусмери у Индију и Кину.

Скарони је цитирао и информацију са веб-сајта италијанског дневног листа Соле 24 Оре да је на истоку руски гас веома тражен.

Европи је, истиче Скарони, веома потребан руски гас допреман гасоводом "Јужни ток", додајћи да је пројекат "Набуко", пре имагинација, а не алтернатива руском гасу, пренела је руска агенција Финмаркет.

Челник "Ени" сматра да ће реализација пројекта "Набуко" имати смисла само у случају да се тај гасовод користи за испоруку гаса не само из Азербејџана већ и Ирана, који ће, међутим, овај енергент моћи да испоручује тек за неко време.

Руски источни гасни програм предвиђа испоруке Кини у количинама од 68 милијарди кубних метара гаса годишње.

Почетак испорука је планиран из "западне" маршруте, и постојећих налазишта у западном Сибиру, тако да ће Кина ступити у директну конкуренцију са европским потрошачима.

Тражња гаса у Азији је у наглом порасту после затварања атомских централа у Јапану. Индијске компаније су већ уговориле будућу производњу течног гаса у оквиру прве фазе освајања руског налазишта Штокман.

"Ени" је заједно са "Гаспромом" иницијатор гасовода "Јужни ток" који ће се поставити по дну Црног мора заобилазећи Украјину, са капацитетима за транспорт 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се