Читај ми!

Помак на Коридору 10

Шеф Светске банке у Београду Лу Брефор рекао да нема више препрека да Србија искористи 400 милиона долара за Коридор 10. Брефор очекује на лето радове и велики помак на Коридору. Извозне шансе Србије су у развоју воћарства, повртарства и сточарства и те гране држава треба да помаже, каже Брефор за РТС.

Владина политика подршке аграру једна је од најкомпилованијих у било којој држави и годинама трају дебате како помоћи пољопривреди, рекао је шеф Канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор у интервјуу за РТС.

Кључно је питање - шта треба подржати, упитао је Лу Брефор. Представник Светске банке рекао је да су два циља која треба остварити уз помоћ субвенција. Са једне стране, то су повећање прихода и регионални развој, односно треба обезбедити да пољопривредници остану да обрађују земљу.

"А са друге стране, субвенције треба да стимулишу производњу у областима које имају компаративну предност и којима је потребна додатна помоћ. У Србији то су - сточарство, воћарство и повртарство, јер је наша студија показала да ту Србија има шансе да повећа извоз", рекао је Брефор.

Хоћете рећи, да је првобитни план државе да субвенционише мала газдинства добар?

То је један од циљева, обезбедити регионални и социјални развој и мислимо да би у том правцу требало да се настави.

Ваш предлог је?

Ми, дакле, подржавамо став да субвенције не треба да се деле по броју хектара, већ постоје и други начини подшке пољопривреди. У принципу, мислимо да Влада иде у добром правцу, али ће очигледно то бити тежак процес.

Једно од кључних питања за Србију у вези са Светском банком јесте новац. Ви сте одобрили 900 милиона долара, од чега Србија није искористила 600 милиона. Због чега, шта је проблем?

Одмах треба рећи да је од 900 милиона, 400 милиона долара намењено изградњи Коридора 10. Иако неки кажу да се ништа не дешава на Коридору, ја се са тим не слажем. Када се гради овакав пут, потребно је доста припрема које се завршавају пре него што на ред дођу шлепери. Сада је то већим делом завршено и на лето очекујем радове и велики помак на Коридору 10.

Која је главна препрека да се искористи тај новац?

И Светска банка и Влада користе компликоване процедуре како бисмо добили најбољу цену за наше пројекте. То све успорава посао, али се у последњих 6-9 месеци ситуација значајно поправила. Неки од пројеката за које бисмо пре 9 месеци рекли да су проблематични, сада се веома добро примењују - попут пројекта наводњавања и одводњавања, и пројекта у образовању и здравству. Веома сам охрабрен са оним шта се догађа и уколико се настави овим темпом у наредних шест месеци имаћемо велики помак у спровођењу пројеката које финансира Светска банка.

Најавили сте економски меморандум за Србију. Зашто је то важан документ?

То је документ који радимо за све земље, сваке три - четири године. Када је реч о Србији схватамо да Влада хоће да промени модел раста који ће бити заснован на инвестицијама и извозу. Циљ нашег меморандума о Србији јесте да дамо конкретне предлоге како да то оствари у појединим областима.

Као што су?

Као што су - земљиште, транспорт, логистика - због бројних баријере које ту постоје, потом у области радне снаге, енергетике. Покрићемо секторе који су повезани са извозом и који треба да доведну нове инвестиције и да отворе нова радна места.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара