Читај ми!

Фискални савет процењује буџет

Министарство финансија доставило на процену Фискланом савету оквирни буџет за следећу годину. Оцену фискалне стратегије урадићемо у наредне две недеље и доставити је Скупштини, рекао председник савета Павле Петровић.

Председник Фискалног савета Павле Петровић рекао је да је Министарство финансија Србије припремило оквирни државни буџет за 2012. годину и  доставило га на процену Фискалном савету.

"Влада Србије је испунила обавезу да средином маја Фискалном савету достави извештај о фискалној стратегији у 2012. години, где је пројектован буџетски дефицит у наредној години, као и кретање плата и пензија, расходи за инвестиције и субвенције", рекао је Петровић за агенцију Бета.

Оцену владине фискалне стратегије у наредној години, Фискални савет ће урадити у наредне две недеље и доставити је Скупштини Србије, рекао је Петровић.

Влада је раније у мају објављивала буџетски меморандум за наредну годину и пројекције за следеће две године, а о предложеном буџету посланици су се изјашњавали крајем децембра,  подсетио је Петровић.

Изменама Закона о буџетском систему, на основу којих је крајем марта ове године основан Фискални савет, предвиђено да Скупштина има већу улогу у припреми државног буџета.

Одбор за финансије расправљаће о оцени Фискалног савета о владином нацрту буџета и предвиђеној фискалној стратегији, а у августу ће Скупштина Србије усвојити тај документ.

Предлог оквирног буџета за 2012. годину, како је рекао Петровић, тест је који ће показати да ли се Влада Србије придржава утврђеног фискалног правила о смањењу буџетског дефицита.

"Фискални савет је, на основу оквирних пројекција раста бруто-домаћег производа у овој и наредној години, од три, односно четири одсто, проценио да би у 2012. години био одржив буџетски дефицит од 3,2 одсто БДП-а", рекао је Петровић.

За 2011. годину је планирани буџетски дефицит 4,1 одсто БДП-а. "Било би важно да се пројектује да у 2012. години буџетски расходи за инвестиције буду четири одсто БДП-а", нагласио је Петровић.

Раст плата буџетских корисника и пензија у наредној години, како је рекао Петровић, већ је законом утврђен и обрачунаваће се у складу са растом инфлације и БДП-а.

Фискални савет је изабран крајем марта ове године и његов први извештај се односио на оцену фискалних кретања у првом тромесечју. 

У том извештају је наведено да је дефицит државног буџета у прва три месеца у складу са циљем, али да постоје значајни ризици да се до краја године премаши утврђена граница од 120 милијарди динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара