Читај ми!

Неконкурентни на немачком тржишту

Српске робне марке тешко стижу до немачког тржишта, јер су неконкурентне због високих маржи. Задатак Привредне коморе Србије је да олакша наступ на немачком тржишту кроз повезивање са овдашњим партнерима.

Српски привредници наилазе на тешкоће приликом пласмана робе на немачко тржиште. После добијања сертификата који омогућава пласман робе на страно тржиште, наши произвођачи наилазе на конкуренцију која нуди своје производе са ниским маржама.

Српска малина се овде продаје преко аустријског посредника, па нема налепницу која означава земљу порекла.

Минерална вода из Србије је квалитенија од многих на тржишту, али је нема у Немачкој, због скупе рециклаже пет амбалаже.

"Посебност немачког тржишта представља рециклажа пет амбалаже, која је врло скупа", каже Александар Ивковац, економски саветник амбасаде у Берлину.

"Овај процес онемогућава српске произвођаче да под економско исплативим условима пласирају робу на тржиште", додаје Ивковац.

Према том систему, купцу се, за сваку враћену флашу, враћа 25 центи, а толико кошта и вода. 

Пословни контакти су пресудни за успех на тржишту, било кроз сајмове или преко српских представништава. Тако ће се за произвођаче памука из Ариља у Франкфурту организовати велика изложба за немачке партнере.

ПКС помаже текстилцима

"Потребно је да подржимо нашу привреду у наступу на немачком тржишту, у овом случају произвођаче текстила у упознавању овдашњих колега и тржишта са потенцијалом српских текстилаца", истиче Миланка Вучић, представник Привредне коморе Србије у Франкфурту.

"Ово је најозбиљнији сусрет привредника у организацији Коморе, што помаже повратку немачких фирми на српско тржиште", каже Небојша Пећинар, из фабрике "Богутово" из Ариља.

Неке домаће фирме су већ нашле су пут до немачког купца.

"Наше производе пласирамо преко приватног предузећа, али за бољи резултат потребно је да Привредна комора организује сусрет са немачким партнерима онако како то раде Немци у својој комори", сматра Светислав Ђукић, представник "Подрума Радовановић".

Извоз на немачко тржиште прошле године је порастао за 21 одсто, али томе треба додати и чињеницу да немачки инвеститори, из својих фабрика које су стациониране у Србији, извозе робу на немачко тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара