Читај ми!

Злато сија пуним сјајем

Цена жутог племенитог метала јединственог сјаја никад није била тако висока. Услед презадужености највећих светских економија и несигурности инвестиција, потрошачи бирају, одувек, сигурно уточиште за свој капитал - злато.

Слабљење долара, раст инфлације, презадуженост америчке и неких европских економија, утицали су да злато поново буде најсигурније уточиште за инвестиције. Пробијена је важна психолошка граница од 1.500 долара за фину унцу, што је подстакло раст цена и других племенитих метала.

Ако је судити по новој, рекордној цени злата, светска привреда још је далеко од стабилног опоравка. Инвеститори траже замену за све слабији долар, па је само у априлу цена злата скочила 5,5 одсто.

Економиста Кери Лихи тврди да је за стални раст цене злата "крива" комбинација лоших вести и неизвесности, услед раста јавног дуга у многим земљама.

"Најкритичније је у Португалу, Ирској и Грчкој, што утиче и на раст инфлације", истиче Лихи.

На више цене драгоцених метала утиче и велика потражња злата и златног накита посебно у новим економским џиновима, Индији и Кини. У Њу Делхију се за 10 грама мора издвојити готово 500 долара.

Скок цена и повећана потражња утичу и на раст производње тог драгоценог метала, посебно у Јужној Африци, земљи са највећим залихама злата у свету.

Економски аналитичар Кабело Масике поздравља раст цене злата и тврди да је то свакако добра вест за валуту и економију Јужне Африке, имајући у виду да његова земља увози нафту и многе друге сировине.

"Скок цене злата подстаћи ће прилив капитала не само у Јужну Африку већ и у друге земље произвођаче злата", напомиње Масике.

Аналитичари прогнозирају даљи раст цене злата, а процене се крећу око 1.600 долара за унцу до краја године.

Аналитичар Дејвид Ман напомиње да је, ипак, највећи разлог високе цене злата нестабилност валута на светском тржишту, поготову америчког долара.

"Валутна неизвесност све је већа, па у страху од инфлације потрошачи бирају злато, као сигурно уточиште", истиче Ман.

Међутим, сигурна инвестиција није само у злату, већ и у другим племенитим металима. Цена унце сребра достигла 45 долар, па се ускоро може очекивати и постављање новог рекорда, пошто је 1980. године унца коштала 50 долара и 35 центи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара