Читај ми!

"Јужни ток" напредује

Припреме студије изводљивости копнених деоница гасовода "Јужни ток" у европским земљама теку по плану. Студија изводљивости највероватније готова до лета, када ће бити познати капитални трошкови пројекта.

Председник Управног одбора "Гаспрома" Алексеј Милер и генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић указали су на прогрес припрема студије изводљивости копнених деоница гасовода "Јужни ток" у европским земљама.

Студије изводљивости гасовода завршиле су осим Србије, и Словенија, Аустрија, Хрватска и Румунија, истиче се у саопштењу руског холдинга.

За потребе реализације копненог дела пројекта, Русија је потписала међудржавне споразуме са Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Аустријом.

Раније је саопштено да ће општа студија изводљивости "Јужног тока" бити готова до лета, када ће се објавити и капитални трошкови пројекта.

Продужење уговора о испорукама гаса

У оквиру одржаних преговора у Москви, Милер и Бајатовић су размотрили и питање продужења уговора о испрукама руског гаса Србији, наглашавајући да ће даљи развој руско-српске сарадње на сектору гаса бити базиран на узајамно корисној основи и подразумевати дугорочне стратешке интересе обе стране.

"Гаспром" је прошле године Србији испоручио 1,76 милијарди кубних метара природног гаса, подсећа руска агенција РИА Новости.

Пројекат "Јужни ток" Русија реализује у циљу диверсификације маршрута испорука природног гаса европским потрошачима и предвиђа изградњу гасовода по дну Црног мора у земље јужне и централне Европе.

Како се претпоставља, гасовод "Јужни ток" састојаће се од четири линије, од којих свака има капацитет 15,57 милијарди кубних метара годишње.

Требало би да прва линија гасовода буде пуштена у рад до 30. децембра 2015. године, а даље се планира пуштање по једне линије годишње, с тим што је постизање пуног капацитета од 63 милијарде кубних метара предвиђено за 2018. годину.

Изградња подводне деонице гасовода од руске компресорске станице "Распадскаја" до бугарске обале коштаће око 15,5 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво