Читај ми!

Удруживањем до боље цене

Иако се често наводи да је пољопривреда највећа извозна шанса Србије, стручњаци саветују пољопривредне произвођаче да се удружују и да додатно повећавају вредност производа који се продаје.

Иако има само 31 годину, Зоран Димитријевић се пољопривредом озбиљно бави последњих 11 година. Обрађује 20 хектара земље, од којих је 60 ари под пластеником. У њима су сада краставци, а у августу ће бити паприка.

"Предности бављења повртарством су то што по јединици површине може више да се заради у односу на кукуруз, пшеницу. Недостаци су што код нас поврће стиже исто кад и у Грчкој и Македонији, па нам обарају цену", каже Зоран Димитријевић.

Стручњаци кажу да је зато важно да се произвођачи удружују и да додатно повећавају вредност производа који се продаје.

"Зашто би извозио краставац као сировину, када може у сарадњи са регионалним центром и Министарством да добије средства, где ће правити готов производ - паковани корнишон у теглама, па ће касније тај готов производ да извози у земље ЕУ или у Русију", каже Дејан Чупић из Регионалног центра Ниш, додајући да то значи већи профит за произвођача.

Пољопривредници у Житорађи могу да рачунају на сву помоћ и подршку општине, осим финансијске, јер је то једна од најсиромашнијих у Србији.

Председник Општине Горан Стојковић каже да ће та општина помоћи тако што ће средити путеве, како би пољопривредници могли да дођу до својих њива.

"Затим, можемо да средимо противградне станице, како бисмо заштитили наше подручје од елементарних непогода, сређујемо водотокове, како бисмо заштитили усеве од поплава", каже Стојковић.

Осим оних који се пољопривредом већ баве, на помоћ могу да рачунају и они који су без посла, а желе да се некако запосле и зараде за живот. Помоћи ће им и са идејом шта би могли да производе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво