Читај ми!

Зачарани круг дугова

Подаци да је 66.000 рачуна фирми блокирано, а да неплаћени дугови достижу 288 милијарди динара, говори о општој беспарици у Србији. Влада обећала репрограм кредита за привреду, банке кажу да је одлагање отплате кредита на две године за привреду немогуће.

Због неплаћених дугова од 288 милијарди динара, блокирано је 66.000 рачуна фирми. Привредници кажу да немају новца и да би, ако држава нешто не предузме, до краја године готово 200.000 људи могло да остане без посла.

Пошто у привреди пара нема, поједине фирме се све чешће одлучују да робу плаћају робом.

"Имамо и компензације и плаћање, углавном нико не пита за цену, уколико могу да добију одложено. Врло је мало фирми које су спремне за добру цену да понуде авансно плаћање", каже Топлица Спасојевић директор "Aj-Tи-Ема".

Свако сваком дугује. Новац за испоручену робу чека се од три до девет месеци.

"Дајте да нађемо 500 до 600 милиона евра да држава плати своје рачуне, јер смо зачепили новчане токове, а новац ако се не обрће, није добра ствар", каже Душан Бајатовић, директор "Србијагаса".

Душан Бајатовић наводи да је држава код нас највећи послодавац и да се стварају проблеми у новчаним токовима када једни другима не плаћамо.

"Тражили смо примену препоруке европског парламента, која предвиђа да у Европи држава мора да плаћа своја дуговања у року од 30 дана, а привреда међусобна за 60", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца.

Атанацковић сматра да би се тако решили многи проблеми и да би се видело ко је у стању да ради, а ко не.

Почек и за кредите и за привреду

За сваки пети кредит рате касне. Нове зајмове фирме нити могу, нити се усуђују да узму.

Многи се уздају у обећање Владе да ће ускоро донети мере - да се отплата кредита одложи две године.

"То је добро, али треба раздвојити оне који то не могу никад да плате и нисам сигуран да им треба дозволити пролонгирање, односно грејс период", каже Миодраг Костић из "МК групе".

Костић сматра да треба помоћи онима који имају тренутни проблем са ликвидношћу, како би повукли остатак привреде.

Међутим, банкари кажу да, за сада, од грејс периода за привреду нема ништа.

"Од чега би банке живеле ако две године нико ништа не плаћа, како би давали нове кредите. Тешко је то узети као начин решавања проблема", каже Верољуб Дугалић из Удружења банака.

Дугалић сматра да је неприхватљив грејс период од две године за све, али је могућ у појединачним случајевима.

Ни на последњој седници Владе није се причало о олакшицама за привреду.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара