Извоз преко поште

Поједине земље у свету извоз путем поште одавно примењују, што се показало се као добро решење за већи извоз малих и средњих предузећа. Пошта Србије ће почетком јуна такву могућност понудити и нашим привредницима.

"Пошта Србије" приводи крају свој највећи стратешки пројекат у овој години, који ће малим привредницима омогућити да своје производе извезу на једноставан начин и без много процедура.

То значи да ће им, уместо десетак докумената из различитих државних институција, које сада сами прибављају, бити довољан само један, који ће попуњавати приликом предаје пошиљке.

Генерални директор "Поште Србије" Горан Ћирић истиче да је "идеја да у свакој пошти извозник може да попуни један електронски документ уз помоћ поштанског радника и да се електронским путем обави целокупна комуникација између Поште, Управе царина и свих државних институција".

Ћирић напомиње да ће, поред услуга шпедиције и извоза, "Поште Србије" пружати и услуге новчаног пословања, унутрашњег и спољашњег транспорта.

Извоз путем поште намењен је пре свега малим произвођачима. Једино ограничење које ће имати јесте вредност појединачне пошиљке - законом је прописано да она не може бити већа од шест хиљада евра.

Саша Радуловић из Асоцијације малих и средњих предузећа истиче да свако поједностављење процедура, као што је ово које се најављује, може да буде изузетно корисно у буђењу предузетничког духа и иновативности.

Овај пројекат резултат је стручњака запослених у Пошти. Настао је обједињавањем услуга које то јавно предузеће, већ нуди, са намером да се подстакне извоз.

Исто то већ раде и поште у неколико земаља Јужне Америке. Бразил је, на пример, на тај начин за само три године извоз малих и средњих предузећа повећао за 60 одсто.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара