Фабрика "Горења" у Зајечару

Млађан Динкић са представницима компаније "Горење" потписао у Зајечару споразум о градњи нове фабрике у том граду. Државни секретар Слободан Илић и министар Динкић разменили оштре оптужбе, због премештања фабрике из Ваљева у Зајечар.

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић потписао је са компанијом "Горење" споразум о изградњи нове фабрике у Зајечару, у којој ће бити отворено 300 нових радних места. Вредност почетне инвестиције је око 2,9 милиона евра.

Поред Динкића, Споразум су потписали председник Управног одбора компаније "Горење" Фрањо Бобинац и градоначелник Зајечара Бошко Ничић. Динкић је, после потписивања, изјавио да је то прва права велика инвестиција у источној Србији и изразио уверење да ће та словеначка компанија бити весник нових улагања.

Министар је рекао да се "Горење" показало као један од најбољих инвеститора у Србији и подсетио да је та фирма уложила до сада у нашу земљу 50 милиона евра.

Динкић је најавио да би већ у марту требало да почне реконструкција фабрике "Порцелан", у којој ће "Горење" радити, а да би требало већ на лето да фабрика буде отворена и да се до краја године, у првој фази, запосли првих 100 радника.

O субвенцијама за Зајечар

Министар се осврнуо на инвестиције "Горења" у Ваљеву и Старој Пазови, истичући да је та компанија у Ваљево до сада уложила 30 милиона евра, а у Стару Пазову 20 милиона. Динкић је најавио да "Горење" планира да отвори и Центар за истраживање у Србији, где би се запослили нови стручњаци.

Упитан због чега су субвенције по запосленом у Зајечару много веће него у Ваљеву, иако су та два града на сличном нивоу развијености, Динкић је рекао да су за Ваљево одвојени подстицаји 2006. и тада су субвенције биле ниже.

Он је подсетио да је, у мају прошле, године Влада прогласила Зајечар, Ниш, Нови Пазар и Краљево за градове од посебног значаја и да су због тога подстицаји знатно увећани. Када је реч о развијености та два краја, Динкић је напоменуо да је стопа незапослености у Зајечару 30 одсто, а у Ваљеву 18 одсто.

"Горење": Нису угрожене инвестиције у Ваљеву

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је рекао да је тај град пуно урадио да унапреди свој развој и истакао да је сад тренутак да се ситуација промени набоље и захваљујући компанији "Горење".

Изградња фабрике "Горење" у Зајечару неће угрозити развој постојећих фабрика у Ваљеву и у Старој Пазови, изјавио је Фрањо Бобинац и додао да ће та компанија равномерно развијати све три фабрике у Србији.

Бобинац је истакао да би требало да престану приче у медијима и сукоб Ваљева и Зајечара, јер нису продуктивне и намећу утисак да је "Горење" у том спору колатерална штета, нагласивши да "Горење" где дође, ту и остане.

"До краја ове године, у Зајечару ћемо запослити 100 људи, а за две до три године најмање 300", рекао је Бобинац, подсетивши да је "Горење" у Србији до сада запослило 1.100 људи.

Фабрику "Порцелан" ће "Горење" купити из стечаја. Индустријски комплекс обухвата две хале укупне површине 18.000 квадратних метара и на том простору биће постављена линија за монтажу машина за прање и сушење веша, а планира се и организовање производње умиваоника фирме "Горење унутрашња опрема".

Међусобне критике Илића и Динкића

Државни секретар Министарства финансија Слободан Илић и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић разменили су међусобне критике, оптужујући један другог за пропусте и лош рад.

Илић је, данас и јуче, оштро критиковао Динкића, оптуживши га за "отимање" постојећих страних улагача, "због неспособности да привуче нове инвеститоре."

Осим намерног премештања страних инвестиција у места где су његови партијски другови градоначелници, Динкић пресуђује страним инвеститорима колико фабрика могу имати и у којим градовима и општинама у Србији, што је сасвим супротно принципима тржишне економије, наводи Илић.

Он је оптужио Динкића да отежава и успорава економски развој Србије, нарушавањем примене Закона о контроли државне помоћи и да, под плаштом равномерног регионалног развоја користи буџетска средства и позајмљени новац за јачање своје политичке групације Уједињени региони Србије.

На Илићеве тврдње, синоћ је реаговало Министарство за економски развој саопштењем у којем се Министарство финансија позива да "обезбеди више новца за креирање бољих услова који ће привући инвеститоре."

"Уместо што државни секретар Министарства финансија даје овакве изјаве, било би боље да нешто уради, како би се више новца из буџета обезбедило да сви градови у Србији добију модерну инфраструктуру и мрежу регионалних аутопутева, који су кључни за привлачење инвестиција", наводи се саопштењу Министарства за економију.

"Поражавајуће је што је Зајечар, као највећи град источне Србије, тек сад добио прву већу инвестицију, али је још већа срамота што је један државни секретар против те инвестиције. Разумемо Илићев локалпатриотизам као Ваљевца, али он у Влади треба да води рачуна о свим градовима подједнако, а подсећамо га да је Зајечар српски град, као и Ваљево", наводи се саопштењу.

Министарство истиче да не може бити ни говора о дискриминацији градова, "ако се једна фабрика направи у западној Србији, у Ваљеву, једна у Војводини, у Старој Пазови, а једна у источној Србији, у Зајечару". То није дискриминација градова, већ равномерни регионални развој иза кога би требало да стоји цела Влада Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара