У Давос по решење кризе

Под слоганом "Заједничка правила за нову реалност", у Давосу почиње светски економски форум. Време је да сагледамо нову реалност и видимо како бисмо могли да градимо будућност, изјавио председник Форума Клаус Шваб.

Светски економски форум који данас почиње у швајцарском зимском центру Давосу, окупиће у наредних пет дана око 2.500 светских политичких и пословних лидера, под слоганом "Заједничка правила за нову реалност".

Аналитичари процењују да ће скуп ове године бити обележен економским проблемима, забринутошћу због растућег утицаја Кине у сектору политике и бизниса и нервозе око европске дужничке кризе, пренео је АП.

Међу светским лидерима чије се присуство очекује на Форуму јесу немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Никола Саркози, премијер Велике Британије Дејвид Камерон, мексички председник Фелипе Калдерон.

Руски председник Дмитриј Медведев је у понедељак, после вести о терористичком нападу на најпрометнијем московском аеродрому "Домодедово", одложио пут у Давос.

"Ово је први посткризни састанак. Избегли смо најгоре последице кризе, али нисмо још почели да заиста градимо нашу будућност. Давос је право место да сагледамо нову реалност и видимо како бисмо могли да градимо будућност", изјавио је оснивач и извршни председник Форума Клаус Шваб.

"Живимо у сасвим новој реалности. Хоћемо да знамо шта значи та нова реалност. До каквих промена је довела светска економска криза. Наша претпоставка је да криза има структуралне узроке. Много тога се променило. Не смемо се враћати на старе рецепте", рекао је Шваб.

Евро неће пропасти, због јаке европске солидарности 

Иако је дужничка криза у Европи уздрмала светска финансијска тржишта и изазвала спекулације о могућем распаду еврозоне, Шваб је изјавио да је апсолутно сигуран да евро неће пропасти, јер сматра да је јака европска солидарност и даље присутна.

Светски економски форум најавио је да оснива мрежу за помоћ компанијама, владама и међународним организацијама, да би се боље носиле са сложеним ризицима који прете свету, од безбедности у прехрамбеном сектору до финансијског краха.

Најављено је да ће оперативни директор америчке филијале Светског економског форума Кевин Стајнберг званично објавити оснивање мреже за помоћ на данашњем отварању Форума, пренео је Ројтерс.

У оквиру програма биће успостављена мрежа званичника у компанијама, владама и међународним организацијама, који ће процењивати ризике у циљу боље реакције на догађаје и избегавање будућих опасности.

Организатори петодневног самита у Давосу оптимистични су да би дебате, дискусије и размене идеја могле да обезбеде неку врсту мапе за напредовање, после три године глобалне финансијске и економске кризе.

Најновији извештај о ризицима у свету који Светски економски форум објављује сваке године пре почетка Економског форума показује да нову кризу досадашњих размера свет не би био у стању да преброди, пренео је Дојче веле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије