ЈАТ обнавља флоту

Менаџмент "Јат Ервејса" до краја месеца повући ће 29 милиона евра кредита од комерцијалних банака за обнову флоте и враћање дугова добављчима. Ове године биће активиран уговор са "Ербасом", а први авиони тог типа ушли би у упоребу у пролеће 2012.

Да би обновио флоту и вратио дугове добављачима нови менаџмент "Јат Ервејса" до краја месеца ће повући 29 милииона евра кредита од комерцијалних банака.

Ако све буде по плану у овој години биће активиран уговор са "Ербасом" о набавци нове флоте, па би први авиони овог типа ушли у упоребу у пролеће 2012. године.

Бољи дани у ЈАТ-у највљени су и чињеницом да је први пут његов менаџмент схватио опасност од "лоу кост" компанија.

Прошле године, уместо планираних милион и по путника, ЈАТ је превезао само милон и сто хиљада.

Око 400.000 путника преузеле су "лоу кост" компаније. Да би спречили овакав тренд, у ЈАТ-у су већ са првом промотивном акцијом спроведеном у јануару, за свега недељу дана продали 9.000 карата по цени од 99 евра са таксом за евро-медитеранске дестинације .

Генерални директор "Јат Ервејс" Владимир Огњеновић рекао је да је ово само једна у низу акција  и да су резултати у прва три дана бољи од очекиваних. 

Синдикати у ЈАТ-у кажу да судбина компаније зависи од Владе Србије и опредељења да се ове године оствари уговор са "Ербасом" за набавку нових авиона.

Милан Јовановић из Синдиката пилота навео је да су инвестиције у одржавању постојеће флоте  у вредности цене једног новог авиона.

Према његовим речима, сада је био последњи тренутак да се направи добар програм и финансијска конструкција у решавању проблема.

Односи међу бившим партнерима, ЈАТ техником, ЈАТ кетерингом и ЈАТ-ом били су на најнижем нивоу прошле године.

Кулминирало је када смо моторе за "боинге 737" ремонтовали у Немачкој, а не код нас, иако је за то ЈАТ техника имала лиценцу и радила за земље из окружења.

"Надам се да ћемо обавезе измирити и наставити партнерскуи да послујемо, јер је будућност све три компаније иста", оценио је Огњеновић. 

У летњем реду летења требало би да буде 13 авиона, а сада их лети девет. Један мотор враћен је са ремонта из Немачке а очекује се током фебруара и други. Најављују се разговори са "Ербасом" за изнајмљивање два и набавку два нова авиона А 319 .

Французи су предложили да обезбеде нове кредитне линије за набавку авиона јер је већ деценију блокирано 24 милиона евра које је ЈАТ већ отплатио.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара