Конкуренција слаба, цене јаке

Свакодневна поскупљења додатно отежавају традиционално финансијски тежак јануар. У Народној банци верују да ће се половином године успорити раст цена, а да ће инфлацију до децембра спустити на 4,5 одсто. Због монопола у привреди, цене ће и даље расти, упозоравају стручњаци.

Због повећања ПДВ-а скупље је воће, а због акциза скупље су цигарете. Поскупели су слаткиши, млеко, сокови, минерална вода,уље, хемија и козметика, гориво и превоз, комуналије.

Србија се приближава најгорим очекивањима Народне банке да ће међугодишња инфлација у марту премашити и 14 одсто.

"Изазов лежи у томе да се не појаве шокови на страни цена хране и енергената, да раст регулисаних цена буде у оквиру договореног", каже гувернер Народне банке Дејан Шошкић.

Да би успорила раст цена и инфлацију до краја године свела на планираних око 4,5 одсто, Народна банка је повећала основну камату на дванаест одсто и подигла обавезну резеву за банке.

Да би се видео ефекат тих мера потребно је да прође три до шест месеци, међутим банкари кажу да ће због њих пре поскупети кредити, него што ће се смањити инфлација или стабилизовати курс.

Монопол подстиче инфлацију

"Мере нису најбоље зато што узрок инфлације није била прекомерна тражња, а овим се покушава зауставити тражња за кредитима", каже Славица Павловић из Еуробанке ЕФГ.

"Ове мере на индиректан и директна начин утичу на цену извора и логичан след би био поскупљење кредита. Да ли ће до тога доћи, зависи од индивидуалне одлуке сваке банке", каже Павловић.

Стручњаци кажу да је у Србији у питању инфлација трошкова коју подстиче слабљење динара, велика захватања државе, пад продуктивности, трошкове предузећа за отплату кредита - што све заједно утиче на цене.

"Српска привреда је у високом степену монополизована, нема конкуренције и то је један од битних фактора зашто је инфлација на овом нивоу. Са друге стране, притисак повећања цене хране биће дугорочна тенденција", рекао је економиста Драгован Милићевић.

Због свега тога економисти не очекују да инфлација у скорије време буде драстичније оборена. Стручњаци сматрају да ће и ове године премашити десет одсто, у чему ће Србија, нажалост, бити европски рекордер.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара