ЕПС искључује неплатише

Електропривреда Србије креће са искључењима великих неплатиша, чији је укупан дуг достогао 68 милијарди динара. Најтеже са наплатом на југу Србије. До јесени посебне олакшица за сиромашна домаћинства.

Поскупљење струје Влада Србије је најавила за март. Електропривреда Србије, у међувремену, планира наплату старог дуга, који је достигао износ од 68 милијарди динара. Тај дуг направило је укупно седам одсто потрошача, домаћинстава и привреде.

Евиденција ЕПС-а показује да половина дужника није сиромашна, а струју не плаћа више од деценије. Надлежни кажу да их је тешко искључити, пошто се дешава да чак и оружјем насрћу на раднике дистрибуције.

Остале неплатише су сиромашни или предузећа у реструктурирању, којима не могу да обуставе испоруку струје.

"Посебан проблем су нам пре свега општинска јавна предузећа, као што су водоводи и топлане, које не можемо искључити јер би довели у питање функционисање локалне заједнице и функционисање уопште живота у тим срединама", каже директор Дирекције за дистрибуцију ЕПС-а Животије Јовановић.

Најтеже са наплатом је на југу Србије. У Електродистрибуцији, која је надлежна општине Трговиште, Прешево, Бујановац, Владичин Хан и Врање, месечно напишу и до 700 тужби јер се и после искључења потрошачи сами прикључују.

"Покушавамо на све начине своја потраживања наплатимо. Опомињемо купце који су дужни да пишемо тужбе. У читавом Прешеву са околином, смо извршили контролу 8.000 бројила. Затекли смо стање где немате државних пломби, где су наше ЕПС-ове пломбе оштећене где инсталације нису у реду", наводи директор Електродистрибуције Врање Зоран Кнежевић.

ЕДБ Врање је почела нова пломбирања и измештање мерних места у Прешеву и у поједим деловима Бујановца, рекао је Кнежевић.

Стручњаци упозоравају да држава не сме да дозволи отпис дугова, јер је то неправедно према онима који редовно плаћају. Надлежне институције, кажу, морају помоћи ЕПС-у да наплати дуг, а при том заштити социјално угрожене потрошаче.

Директор консултантске куће "Енерџи сејвинг груп" Слободан Ружић каже да би требало да се направи дугорочан план отплате старог дуга за електричну енергију, који би био повољан и прихватљив за велику већину дужника.

"Заиста дугорочан програм, који би омогућио људима да без превеликих оптерећења постепено отплаћују стари дуг", истиче Ружић.

Можда би као узор могао да послужи пример из Гдањска, где је комунално предузеће понудило неплатишама да отплате дугове јавним радовима. Сада је време чићења снега, на јесен ће се чистити лишће а током целе године чисте се градске канцеларије и обављају зидарски радови. Сат се плаћа два и по евра, а резултати су, кажу, одлични.

"То није решење за Електропривреду. Може да буде решење ако би држава рекла, ево ми ћемо те људе ангажовати за одређене државне послове, а вама ћемо регресирати, односно платити њигхове дугове. То би могло да бууде решење", каже Јовановић.

У ЕПС-у су направили и досије великих дужника у коме су сви подаци, од опомена до покушаја искључења. За сиромашна домаћинства из Владе Србије најављују посебан модел олакшица до јесени.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара