Нови услови за стамбене кредите

Услови за добијање субвенционисаних стамбених кредита неповољнији него прошле године. Обавезно учешће повећано са пет на 10 одсто, а не постоје ни олакшице за отплату прве две године кредита. Из буџета издвојено мање средстава за ту врсту кредита.

Стамбени субвенционисани кредити и ове године биће доступни грађанима Србије, али по неповољнијим условима него прошле.

Обавезно учешће које је прошле године било пет одсто, повећано је на 10 одсто, а не постоје ни олакшице за прве две године отплате кредита. Из буџета је издвојено знатно мање средстава за ту врсту кредита.

За стамбени кредит уз помоћ државе моћи ће да конкуришу они који немају стан, стари су од 30 до 45 година и купују стан у новоградњи. Каматна стопа је 4,9 одсто, плус шестомесечни еурибор, што је тренутно 6,14 одсто.

Ако, на пример, неко купује стан вредан 50.000 евра, за учешће мора да издвоји 5.000 евра, учешће државе је 7.500 евра, а кредит банке 37.500.

На период отплате од 30 година, 25 година месечна рата биће 326 евра, а последњих пет година, уз субвенцију државе - 125 евра.

На крају ће купац платити више него дупло, 110.000 евра. Објекат који се купује мора бити завршен 80 одсто, али постоје изузеци.

Државни секретар Министарства економије Горан Ћирић каже да су изузеци у оним случајевима када одређени инвеститор има пројектно финансирање од банке или конзорцијума банака.

"Ту смо апсолутно сигурни да ће ти стамбени објекти бити завршени и такође 'Степа Степановић', односно велики грађевински пројекат изградње станова које гради држава", каже Горан Ћирић.

Станови, ипак, у жижи интересовања

Банкама се оставља могућност да понуди и мање камате и друге повољности.

Љиљана Милошевић из Комерцијалне банке каже да је увек највеће интересовање за субвенционисане стамбене кредите.

"Комерцијална банка ће корисницима будућих субвенционисаних стамбених кредита понудити могућност грејс периода до 12 месеци, од момента кад је кредит одобрен", каже Љиљана Милошевић.

Извршни директор Алфа банке Зоран Стојаковић каже да се каматна стопа на субвенционисани стамбени кредит креће максимумално до шестомесечног еурибора, плус 4,9 одсто.

"У Алфа банци, стандардна понуда је тромесечни еурибор који је нижи од шестомесечног, плус 4,3 посто. Кад упоредимо те две понуде, кад би упоредили колика би била рата на кредит од 50.000 евра, видели би да, ако није повољнија, да је бар подједнако повољна као понуда за субвенционисане стамбене кредите", каже Зоран Стојаковић.

За субвенционисане стамбене кредите, прошле године, из буџета је потрошено око 2,8 милијарди динара, а ове године тај износ биће око 1,6 милијарди динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво