НБС обуздава инфлацију

Централна банка повећала референтну каматну стопу са 11,5 на 12 одсто. Та мера је неопходна како би се обуздали инфлаторни притисци, саопштио НБС.

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да референтну каматну стопу повећа са 11,5 на 12 одсто, разматрајући актуелна економска кретања.

"Извршни одбор је имао у виду да је инфлација изнад горње границе циља и да је повећање рестриктивности монетарне политике још увек неопходно како би се обуздали инфлаторни притисци подстакнути растом регулисаних цена, инфлаторних очекивања, растом цена хране и светске цене нафте", саопштио је НБС.

При доношењу одлуке о повећању, Извршни одбор је, такође, узео у обзир чињеницу да ће ниска агрегатна тражња и даље имати дезинфлаторни утицај, посебно имајући у виду нижи од најављеног раст пензија и зарада у јавном сектору.

Повећањем референтне каматне стопе Народна банка тежи да обезбеди да се инфлација у средњем року нађе у границама утврђених циљева од 4,5 плус-минус 1,5 одсто за крај 2011. и четири плус-минус 1,5 одсто за крај 2012. године.

Референтна каматна стопа има улогу сигнализирајуће каматне стопе, као и улогу полазне, пошто се висина основних каматних стопа на новчаном тржишту утврђује према висини референтне.

То је стопа по којој НБС продаје благајничке записе пословним банкама уз обавезу да ће их откупити за 14 дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво