Мере против кризе од краја јануара

Овогодишњи пакет мера за ублажавање последица кризе требало би да заживи крајем јануара, најављује државни секретар у Министарству економије Небојша Ћирић. Мере предвиђају субвенционисане кредите за ликвидност, стамбене, инвестиционе и потрошачке кредите. Циљ програма је даљи раст извоза, подршка расту бруто домаћег производа и запослености у Србији.

Програм мера за ублажавање негативних ефеката светске економске кризе који је усвојила Влада Србије на последњој седници предвидео је издвајања из буџета од седам милијарди динара, каже државни секретар у Министарству економије Небојша Ћирић. Требало би да програм заживи најкасније до краја јануара.

"Основна оријентација Министарства економије, кроз усвајање овог програма, био је даљи раст извоза, подршка расту бруто домаћег производа и запослености у Србији", рекао је Ћирић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Програм Владе предвиђа издвајања од 1,4 милијарде динара за кредите за ликвидност, које ће банке одобравати и ове године под потпуно истим условима као и прошле, затим око 700 милиона динара за инвестиционе кредите, за потрошачке, такође, 1,4 милијарде динара, док ће за куповину "пунта" по систему 'старо за ново' бити издвојено око 550 милиона динара, а прошле године тај износ био је 800 милиона динара.

Субвенција за куповину "пунта" биће смањена са 1.000 на 600 евра, прецизирао је Ћирић, истичући да су неке земље куповину аутомобила уз субвенције у потпуности укинуле, док је Србија проценила да још увек постоји потреба за тим програмом.

У оквиру програма мера, навео је Ћирић, предвиђено је стимулисање производње трактора, аутобуса, камиона, грађевинских машина, а додатно, уз ових седам милијарди динара, издвојено је две милијарде динара за посебан програм вагоноградње, који је, такође, усвојен на седници Владе Србије.

Ћирић је подсетио да је прошле године Програм мера дао добре резултате и да су процене међународних финансијских институција, да је половина раста БДП-а прошле године у Србији остварена захваљујући тим мерама.

У 2010. години, кроз Програм мера Владе, у привреду је упумпано око 1,9 милијарди евра, од чега је највећи део отишао у кредите за ликвидност, а тренд који се показао као добар је да све више фирми узима инвестиционе кредите, па је тако прошле године око 1.900 предузећа узело тај кредит.

Нови услови за стамбене кредите

Грађанима Србије ће субвенционисани стамбени кредити бити на располагању и у 2011. години, али по нешто измењеним условима у односу на прошлу годину.

Прошле године, учешће државе у финансирању било је 20 одсто, грађана пет одсто, а банака 75 одсто, док је сада тај однос промењен, па тако грађани учествују са 10 одсто, држава са 15, а банке остају на нивоу од 75 одсто.

Ћирић је напоменуо да ће услови у вези са степеном изграђености објекта бити исти као и прошле године.

Субвенционисане стамбене кредите могу да траже особе старости од 30 до 45 година, с тим што особе старе 45 година могу да узму кредит на најдуже 20 година.

Државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја рекао је да ће се детаљи у вези са тим програмом знати наредних дана, када ће и ближе информације објавити Национална корпорација за осигурање стамбених кредита.

Иначе, за стамбене кредите је прошле године из буџета потрошено око 2,8 милијарди динара, а ове године тај износ биће на нивоу око 1,6 милијарди динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво