Европски уместо банкарских кредита

Пољопривредницима у Србији биће пружена шанса да из европских претприступних користе бесповратна средства. Србија може да рачуна на 50 милиона евра, када постане кандидат за чланство у ЕУ. На исти начин, газдинства у Хрватској могу да добију до 150.000 евра.

Уместо државних субвенција и неповољних банкарских кредита, пољопривредницима у Србији пружа се шанса у приближавању Европској унији, пошто из европских претприступних фондова могу да користе бесповратна средства. У Министарству пољопривреде кажу да Србија може да рачуна на 50 милиона евра, али тек када постане кандидат за чланство у Унији.

Захваљујући новцу из претприступног програма "ИПАРД", хрватски винари, произвођачи пршута, узгајивачи лаванде и други пољопривредници из Истре добили су шансу да модернизују производњу. На располагању им је девет милиона евра.

"Знамо да су банкарски кредити у овом тренутку врло неповољни, посебно за пољопривреду. Камате од осам до десет одсто су заиста невероватне", каже винар Франко Катунар.

"Ако је, на пример, пројекат вредан 100.000 куна, онда 50 одсто средстава добијате неповратно. Остатак од 50.000 куна враћате са каматом од два одсто посредством Хрватске банке за обнову и развој", каже Милан Буршић, произвођач пршута.

Средства из европских фондова могу да користе искључиво мале фирме и газдинства. По пројекту могу да добију од 13.000 до 150.000 евра. У припреми опсежне документације и подношењу захтева помаже им Агенција за рурални развој.

Србија чека своју шансу

Грацијано Прекаљ из Агенција за рурални развој Истре каже да су средства из ИПАРД фондова до сада била намењена великим произвођачима на тржишту, којих у Истри има неколико, тако да смо искористили само мали део новца из фондова.

За разлику од Хрватске којој су средства из европских фондова намењена аграру већ годинама на располагању, пољопривредници у Србији тек ће добити своју прилику.

"Када Србија добије статус кандидата можемо да очекујемо да изађу мере по којима ће пољопривредници моћи да поднесу захтеве. Рачунамо да ће то бити негде до 50 милиона евра које ће Европска унија одредити за пољопривреду у Србији и да ћемо тим новцем моћи да финансирамо све те велике пројекте за које, нажалост, сада у буџету немамо новца", истиче Дејан Сердар из Управе за аграрна плаћања.

Сердар очекује да ће пољопривредници за све структурне пројекте, за изградњу објеката и инвестирање у производњу фондове моћи да користе већ током 2012. године.

И у Србији ће, као и у Хрватској, банке бити важан фактор у подршци пољопривредницима који користе европске фондове. Министарство пољопривреде зато већ сада преговара са банкарским сектором о условима кредитирања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво