Олакшице за плаћање струје

Влада и ЕПС праве план којим се утврђује како и коме давати повластице у плаћању струје, с обзиром на чињеницу да пола миниона људи због сиромаштва не плаћа струју ни комуналије.

Због сиромаштва најмање пола милиона људи не може да плаћа ни струју ни остале комуналије. Израда социјалне карте за државу је кажу скуп посао и за њега треба времена, па се кренуло у израду новог пројекта у коме ће Влада са ЕПС-ом утврдити коме треба дати повластице у плаћању струје. РТС је имао увид у докумет Радне групе која се тиме бави.

ЕПС је од Државе недавно тражио спискове сиромашних, како би знали коме да помогну у плаћању струје. Тај посао Влада је коначно започела, а задатак ЕПС-а је да утврди техничке стандарде, односно анализу потрошње у домаћинствима, минималну количину потребну једној породици, као и да утврди ко је угрожени потрошач.

Проверава се тарифни систем и оцењује да ли нешто треба да се мења, а затим упоређују трошкови потрошње струје и трошкови живота.

Помоћник министра рада и социјалне политике, Радмила Катић-Букумировић, тврди да ће на основу тих анализа доћи до тога који би начини и модели могли да буду за давање одређених бенефиција и субвенција.

"Пре свега онда би могли да се определимо за које категорије становништва би можда могла да буде бесплатна испорука одређене количине електричне енергије. Затим да се види где би могло да дође до одређених бенефиција у цени и да се онда предложе извори финансирања, односно како држава треба да обезбеди те бенефиције", каже Радмила Катић-Букумировић.

Стратегија спремна на јесен

У том послу је и Светска банка која ће за Владу направити истраживање зашто се у Србији више не користе бенефиције за струју. Банка је спремна и финансијски да помогне израду базе података угрожених потрошача.

"Дефинитивно за све ове активности ова година је рок и до јесени имаћемо спремне све ове резултате и спремну неку стратегију, план који ће се спроводити наредних година", наводи Радмила Катић-Букумировић.

И стручњаци кажу да је и за грађане и за ЕПС добро да се тај посао заврши што пре. Препоручују да буде поткрепљен и сталним кампањама о ефикаснијој потрошњи енергије.

Директор за енергетске уштеде Слободан Ружић каже да стално говоре људима како да смање своје рачуне за све енергете и за струју и да није срамота људима објаснити да ако покрију суд у коме нешто кувају да је то десет посто енергије мање.

У Влади кажу да ће база података коју ураде са Електропривредом послужити "Србијагасу" за утврђивање олакшица за гас, а касније може бити основа за израду социјалне карте.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво