Неискоришћена снага ветра

Више од 200 дана у години у југоисточном Банату дувају ветрови, довољним интензитетом за производњу електричне енергије. Србија још увек не користи снагу ветра и једина је земља у региону која нема ветропарк, а "папирологија" кочи инвеститоре.

У југоисточном Банату ветрови дувају више од 200 дана у години и то интензитетом који би задовољио све потребе да се на тлу општина Вршац, Алибунар, Бела Црква, Пландиште и Ковин подигну први ветропаркови у Србији, који би производили еколошку електричну енергију.

Прва мерења на основу којих је направљен план за изградњу два ветропарка на територији Вршца, фирма "Енерговинд" почела је још 2008. године.

Недавно је у општини Пландиште подигнут стуб висок 125 метра, најновији вид високе технологије, једини у овом делу Европе.

Председник Управног одбора фирме "Енерговинд" Бранимир Матић каже да је стуб право ремек-дело и да, са становишта статике, представља мега конструкција.

И поред тога што су мерења ветра у Србији почела пре десетак година, Србија је једина земља у региону која нема ветропарк, иако има девет издатих дозвола.

Саветник на пројекту Мирослав Копечник каже да постоје препреке и на републичком и на покрајинском нивоу, као и на нивоу локалне самоуправе, која издаје одређен број дозвола.

"Свака од ових институција има право да у одређеном законском року заустави или изда неки документ који је неопходан за добијање грађевинске дозволе", објашњава Копечник.

Да би се инвестирање у ветропаркове исплатило, потребно је чекати од седам до дванаест година. Уколико се закони не измене и поступак добијања дозволе не скрати, на прве вате еколошке струје грађани Србије чекаће још дуго.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво