Сваком своји путници

Од Нове године ступила на снагу забрана каботаже у Србији и БиХ. То, између осталог, значи да аутобуси из Србије више у БиХ не смеју примати путнике и, обрнуто. Превозници различито реагују на такву одлуку.

Првог дана ове године на снагу је ступила одлука мешовите комисије Србије и БиХ о забрани каботаже, по којој се транспортерима из једне земље забрањује превоз путника и терета на подручју друге земље.

То, поред осталог, значи да аутобуси из Србије више у БиХ не смеју примати путнике и, обратно, аутобуси из БиХ не смеју то чинити у Србији.

Радио Слободна Европа извештава да су ефекти те одлуке различити, као и реаговања на њу.

Директор бањалучког "Аутопревоза" Драгослав Михаиловић сматра да је одлука лоша и да ће имати негативне последице и за превознике и за путнике из Републике Српске. Каже да аутобуси који иду дубље у Србију већ имају губитке.

Генерални директор сарајевског "Центротранса" Сафудин Ченгић, међутим, поздравио је ступање одлуке на снагу. Он наглашава да је каботажа у свим међународним уговорима забрањена и да је на простору Европе постојала само између Србије и једног дела БиХ односно РС.

"Ни до сада 'Центротранс', који одржава линију Сарајево-Београд, није имао право на каботажу, док су превозници из РС и Србије то право остваривали. Ми, дакле, немамо никаквих последица од укидања каботаже", каже Ченгић.

"Искрено говорећи, мислим да није ни до сада требало бити каботаже, као што је нема нигде у Европи, и да је то примена европских прописа, која је коначно изједначила права свих превозника на подручју БиХ и Србије", сматра Ченгић.

Могуће укидање неких линија

Директор саобраћаја у београдској "Ласти" Зоран Шарац, с друге стране, сматра да би последица увођења забране српским превозницима да примају путнике на територији БиХ могло бити гашење појединих линија.

"Сигурно ће се одразити у негативном смислу. Евидентно је мањи број путника у јануару на нашим међудржавним линијама ка БиХ, али ми ћемо сачекати да заокружимо цео месец, па да видимо колико је то смањење и онда ћемо одлучити о судбини појединих линија", каже Шарац.

Он подсећа да је каботажа, без обзира на другачију праксу у међудржавним односима, у саобраћају преко Дрине до сада постојала због специјалних односа Републике Српске и Србије, те да су превозници из Србије и протестовали због укидања каботаже, али да је мешовита комисија Србије и БиХ ипак донела ту одлуку.

Уколико буде захтева путника за линије које су користили превозници из Србије, биће уведене нове линије домаћих превозника, каже Шарац.

Министар саобраћаја РС Недељко Чубриловић, пак, каже да ће бити уведене нове линије домаћих превозника, ако буде таквих захтева путника који су досад користили аутобусе из Србије.

"Ми смо спремни да реагујемо у том случају. Дакле, превозника има, и верујем да ће се споразум из јуна прошле године поштовати", каже Чубриловић.

Путници у РС су у првим данима примене те одлуке заиста збуњени, јер сада морају пазити у које време вози који превозник пошто они који не путују у Србију не могу користити превознике из Србије. Ако неко путује рецимо из Бањалуке у Бијељину, више не може користити аутобусе из Србије већ искључиво оне из БиХ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво