Недељна плата - недосањани сан

Све је више добростојећих фирми у Србији које, уместо два пута, плате обрачунавају једном месечно, што постаје пракса и у Америци. У Унији послодаваца потврђују да се понекад деси вишекратна месечна исплата зарада, али због потребе, а не воље радника. Једна коверта, ипак, реалност за већину.

Не прође озбиљнији спортски извештај, а да не чујемо колика је недељна плата наших фудбалера у Премијер лиги у Великој Британији. У Србији, где поједини послодавци не исплаћују месецима ни минималне зараде, то делује нестварно.

Све је више добростојећих фирми у Србији које плате, уместо два пута, обрачунавају једном месечно, што постаје пракса чак и у Америци.

"Наша фирма је до 2004. године исплаћивала зараде у два дела, али од тада због повећања броја запослених, плате се исплаћују и обрачунавају једном месечно због уштеде у трошковима", каже Игор Лончаревић из КПМГ-а.

У Унији послодаваца Србије потврђују да се понекад деси вишекратна месечна исплата зарада, али због нужде, а не воље радника. То повећава административне трошкове, платни промет и чини нашу економију скупљом и мање конкурентном.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца каже да законска обавеза налаже да истог дана када се уплати нето зарада морају да се плате порези и доприноси, јер у супротном следи казна од Пореске управе.

"Морате имати довољно новца на дан исплате и за порезе и доприносе и за нето зараде и онда се дешава да се у неким фирмама плате дају у више делова како би се сакупио новац", каже  Драгољуб Рајић.

Истраживања показују да је Србија једна од најпесимистичнијих земаља. Због тога и логично питање - колико би нас једнонедељна исплата зарада учинила срећнијим.

"Или је два пута месечно, или једном месечно, или једном недељно, али ако је то перманентно и ако сте ви навикнути на то, да је сигурно петак или сигурно 15. у месецу, онда ваше самопоуздање за живот није пољуљано", рекла је Ана Најман, клинички психолог.

Држава је недавно у закон унела и формулу којом ће управљати јавним дугом и буџетом. Грађани стање кућног буџета своде на уметност преживљавања, а за то још није пронађен математички израз.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара