Електране чекају инвеститоре

Tендери за избор стратешких патнера за термоелектране "Колубара Б" и "Никола Тесла 3" требало би да буду завршени до краја фебруара, рекао Петар Шкундрић. Заинтересовани немачки RWE, "Едисон" и чешки ЧЕЗ.

Министар енергетике Србије Петар Шкундрић изјавио да је да би до краја фебруара требало да буду завршени тендери за избор стратешких патнера за термоелектране "Колубара Б" и "Никола Тесла 3".

Шкундрић је у интервјуу агенцији Бета рекао да је реч о градњи два блока од по 350 мегавата у "Колубари Б" и Термоелектране "Никола Тесла 3" снаге 700 или више мегавата.

"Процес избора стратешких партнера ишао је нешто спорије делом и због кризе која је захватила свет и погодила и компаније које желе да постану стратешки партнери у тим пројектима", рекао је Шкундрић.

Српски министар енергетике је казао да је било и питања законодавног карактера и имовинско-правних односа које је требало решити пре избора стратешких партнера, али је додао да су ти проблеми отклоњени.

Позиви за заинтересоване инвеститоре у градњи те две термоелектране објављени су у јануару 2009. године, а од квалификованих понуђача за улагање су и даље заинтересовани немачки RWE, италијански "Едисон" и чешки ЧЕЗ.

Уговор о финансирању за два месеца 

Шкундрић очекује да се за два месеца с кинеском Ексим банком уговори финансирање прве фазе пројекта ревитализације термоелектране "Костолац" коју ће радити кинеска компанија CMEK.

Према његовим речима, прва фаза пројекта, која је у току, укључује ревитализацију два термоблока од по 350 мегавата и инсталирање опреме за одсумпоравање.

Шкундрић је додао да цео пројекат предвиђа инвестиције од око милијарду долара и укључује изградњу новог блока у термоелектрани, капацитета 350 мегавата и проширење угљенокопа.

"Инвестицини циклус је почео формирањем Владе, имамо озбиљна улагања у ревитализацију или капитални ремонт и постојећих енергетских капацитета", рекао је министар енергетике.

Међу најважнијима су, истакао је Шкундрић, ревитализација хидроелектрана "Ђердап 1" и "Бајина Башта". "И инвестиције у области обновљивих извора енергије у Србији су започете", казао је Шкундрић.

Према његовим речима, тај процес је почео израдом пројектне документације, издавањем енергетских и других дозвола за изградњу једног броја енергетсктих капацитета, као што су мини хидроцентрале.

"Направљено је пет мини хидроцентрала, а три или четири раде", казао је Шкундрић.

Градња хидроелектрана на Ибру крајем године

Шкундрић је навео и да постоји аранжман Електропривреде Србије и италијанске компаније "Сечи" око изградње 10 мини хидроцентарала на Ибру од по 10 мегавата, што је инвестиција од око 270 до 300 милиона евра.

"Формирано је заједничко предузеће и верујем да ће све потребне припреме у 2011. години бити завршене и да ће крајем 2011. или почетком 2012. године почети градња малих хидроцентрала на Ибру", каже Шкундрић.

Српски министар енергетике је казао и да очекује да ће током 2011. године почети грађа две хидроцентрале на Лиму, укупног капацитета 60 мегавата.

Министарство енергетике до сада је издало дозволе за изградњу ветропаркова капацитета 1.300 мегавата. 

"Ако би се то у целини реализовало, инвестиције би достигле две милијарде евра", навео је министар, додајући да у 2011. години очекује изградњу првих ветрогенератора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара