Пола зараде за основне потребе

Просечно домаћинство у Србији, више од половине месечних прихода троши на основне животне потребе - храну, становање, комуналије. Грађани Србије из кућног буџета радије издвајају за алкохол и дуван, него за здравство и образовање.

Само за основне потребе просечан грађанин у Србији мора да издвоји више од 56 одсто укупних прихода. Из Института за тржишно истраживање упозоравају да је реч о дубокој рецесији друштва у којем се број сиромашних свакодневно повећава.

Са тако мало новца, месец је, кажу људи, могуће изгурати уз добру калкулацију и куповину само преко потребних ствари.

Неки грађани кажу да се не задужују, већ троше колико имају. Пензионери кажу да пензија није довољна и да их често деца помажу.

Међутим, има и оних који кажу да није лоше и да не треба само кукати, јер је криза у целом свету, па тако и код нас.

Истраживање о потрошњи домаћинстава показује и да из кућног буџета радије издвајамо за алкохол и дуван, него за здравство и образовање.

Економиста Саша Ђоговић каже да су здравство и обрзовање два главна стуба на коме почива развој једне земље и економски и укупан друштвени развој.

"Србија са оваквим примањима становништва, и оваквом расподелом примања становништва, и оваквим економским перформансама уопште не може рачунати на одржив привредни развој", каже Ђоговић.

У развијеним земљама Европске Уније за основне потребе издваја се око 15, 16 одсто месечних прихода. У Бугарској, која је по развијености нама слична, за то се издваја нешто више од 30 одсто прихода, на месечном нивоу.

У Србији, само на храну и безалкохолна пића одлази 41 одсто новчаних средстава, што је далеко изнад просека развијених земаља ЕУ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара