Пад продаје аутомобила

У Србији је прошле године пала продаја нових аутомобила 10 одсто, а у региону 20 до 50 одсто. Свако треће возило продато у Србији био је "пунто". Увозници сматрају да ће 2011. година бити још тежа.

Продаја нових аутомобила у Европској унији прошле године опала је за 5,5 одсто због престанка продаје по систему "старо за ново". У Србији је тај пад износио 10 одсто, што је ипак боље него у региону, где је продаја пала 20 до чак 50 одсто. Свако треће возило продато у Србији био је "пунто".

Увозници кажу да ће 2011. година бити још тежа, да су камате све веће, а да се кредити све теже одобравају. Они трвде да је тржиште много више пало јер се у продају урачунава и продаја "пунта" који је домаћи производ.

"Имамо константан пад 2010. у односу на 2009. годину, 20 одсто, 2009. у односу на 2008. годину 20 одсто, укључујући 30.000 возила 'фијат пунта', која су продата по повлашћеним ценама", рекао је Душан Ђурашевић из "Еуросумар Сузукија".

По структури продаје, највише се продало најјефтнијих аутомобила до 10.000 евра, а иако је нелогично луксузни аутомобили такође расту у продаји. Тако у "Делта моторсу" бележе пораст продаје аутомобила "бе-ем-ве" за шест одсто, али и као дилери "Фијата" кажу да је "пунто" одлично "ишао".

Рајко Мандић из "Делта аута" каже да је прошле године примећена даља поларизација, тако да људи купују јефтине аутомобиле и скупе аутомобиле и традиционална кривуља тражње која је раније била у облуку звона, сада је у облику латиничног слова "у", тако да постоји највећа тражња најјефтинијих и најскупљих аутомобила.

Највећи пад, скоро 27 одсто, доживела је продаја комерцијалних возила. Економисти кажу да је 2.600 продатих комерцијалних возила добар показатељ колико је привреда у кризи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије