Кини недостаје кеш

У Кини расту потребе за готовим новцем. Сваке године потребно чак 20 одсто више новчаница, а то тешко постиже да обави шест штампарија са чак 30.000 радника. Развој тог сектора је спор, поручују из Централне банке Кине.

Кина све више осећа недостатак готовине, а расте и проблем са количином фалсификованих новчаница, изјавио је потпредседник Народне банке Кине Ма Делун.

"Потребе за готовином у земљи повећавају се за око 20 одсто годишње, а производне могућности за штампање нових новчаница не могу да подмире тако високу тражњу. Народна банка је под озбиљним притиском због пласмана нових новчаница али и таласа фалсификованог новца", нагласио је Ма Делун, у извештају објављеном на сајту Централне банке Кине.

Он је упозорио да је крајем 2010. године у промету било 4,23 билиона јуана у готовини (640,9 милијарди долара), што је скоро 80 одсто више него 2005. године. 

Кина је на првом месту у свету по количини одштампаних нових новчаница, а у том сектору је запослено више од 30.000 радника у шест штампарија.

"И поред оваквог рекорда, развој овог сектора је спор у поређењу са растућим потребама за готовим новцем", указао је потпредседник Народне банке Кине.

Говорећи о борби са фалсификаторима новчаницама, он је истакао да је највећи проблем стално усавршавање технологије израде, што у великој мери онемогућава полицију у њиховом откривању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара